US_Navy_090402-N-4143O-003_Storekeeper_2nd_Class_Eric_Jones_gets_help_painting_a_basketball_court_from_neighborhood_children_during_a_Southern_Partnership_Station_community_relations_project

Vi bygger gallerior men låter lekparker förfalla


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

 

Ibland hittar jag ett sådant där citat som är så klockrent, att det vore omöjligt att inte föra det vidare, i sin helhet.

Professor Michael F. Maniates skriver i sin artikel Individualization. Plant a Tree, Buy a Bike, Save the World? om hur vår tro på individens ansvar och kapacitet inte riktigt räcker hela vägen fram. Den citerade texten är skriven redan 2001 men kunde lika gärna varit dagsfärsk. De bästa sakerna är ju… hållbara.

 

” I kampen med att överbrygga gapet mellan vår moral och vår handling, håller vi oss sysselsatta – men sysselsatta med att göra det vi är mest bekanta med: konsumera oss fram till ett bättre Sverige* och en bättre värld (hoppas vi).

När vi konfronteras med miljöproblem – problem som många faktiskt bryr sig mycket om – verkar det som att svenskar* bara är kapabla till att se sig själva som konsumenter som måste köpa “miljövänliga” produkter (för att sedan återvinna dem), istället för att se sig själva som medborgare som tillsammans utvecklar politisk kraft nog att förändra de institutionella arrangemang som driver en genomgripande konsumistisk linje.

Den samtida kapitalismens obevekliga förmåga att varufiera missnöje och sälja tillbaka den till konsumenterna är säkert en förklaring till konsumentens företräde framför medborgarens.

Men en annan faktor är utan tvekan den växande misstron mot, och den ovana av handling och medborgarbaserade politiska processer, som finns hos de allra flesta svenskar*.

Samspelet mellan stat och marknad som följde på andra världskriget har reducerat medborgarens skyldigheter till den ensamma och högst individualiserade akten av att rösta i viktiga val.

Den ökande fragmentringen och rörligheten i vardagslivet underminerar vår känsla av grannskap och lokalsamhälle, och separerar oss från de små arenorna där vi kan praktisera och förfina våra förmågor som medborgare.

Vi bygger gallerior men låter lekparker förfalla. Samtidigt som vi struntar i det där mötet med föräldraföreningen. ” (Min översättning och kursivering)
På den här bloggen riktar vi oss ofta till dig som konsument. Men är du det minsta intresserad av att utveckla ditt medborgarskap (om inte annat för miljöns skull), eller av annorlunda shopping, hittar du några av våra bästa artiklar här:

Obs, klicka här → Varför dela? ← Obs, klicka här för inspiration på hur du återigen blir en medborgare.

 

* I artikeln skriver Maniates egentligen om sina landsmän amerikanerna. Jag ändrade till “svenskarna”. Visst blev det en annan story när du fick läsa om Sverige? Artikeln i sin helhet kan du ladda ner som PDF här.

 

Bild: Wikimedia Commons

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *