Sveas restaurant brunch

Välkommen på slagborrs-brunch! (Hur du delar verktyg, del 1)


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

12 minuter. Så länge borrar din slagborr* under hela sin livstid. Resterande dryga 32 miljoner minuter** av ditt liv står den där och samlar damm och stjäl ditt livsutrymme. Var snäll mot dina verktyg – låt dem göra nytta, hos grannarna.

Som student saknar man ofta pengar. Tiden mellan kurslitteraturinköp och nästa CSN-medel ägnas åt fantasier om avokado, någon annan ost än gummimjuk hushållsost, och att någon gång kunna välja vin efter smak i stället för prislapp. Andra drömmer om att kunna drömma: att smälla upp en persienn som kan bekämpa vårsolens tidiga väckningar.

Här om dagen bjöd två kompisar in på slagborrs-brunch. De behövde några hål i väggen, för en persienn. Värden stod för mat och gästerna stod för borren. Och vips hade slagborren förbättrat sin livsnytta.

Det här spontana delandet ser jag oftare i vissa delar av bekantskapskretsen än i andra: hos studenterna, deltidsarbetarna, de arbetslösa. Upplevd nöd ger kreativitet, som ger nya lösningar. Hos dem som har glömt hur det var att räkna kronor, eller aldrig har behövt göra det, verkar det naturliga delandet inte vara lika utbrett. Pengarna finns ju, så motivet att avstå från ett köp är mindre.

Vi behöver inte lära oss att dela; det är helt uppenbart att vi redan kan göra det, och mår bra av det. Vi gick inte bara från brunchen med mättare magar och en lite dugligare slagborr; det sociala utbytet – en trevlig stund med vänner – var viktigare, och är någonting som delandet för med sig och som ett köp saknar.

Jag rekommenderar alla att rota i sina förråd och reka i sin bekantskapskrets. Vem har slagborr? Vem har symaskin? Vem har längdskidor? Om delarkulturen inte redan är integrerad i bekantskapskretsen, våga gå först och för in den. Våga be om en tjänst eller ett lån, och våga öppna upp ditt eget förråd, din egen kunskapsbank, för andra. Vill ni gå snäppet längre kan ni starta en facebookgrupp, eller en klassisk mejltråd, som kan fungera som ett digitalt prylbibliotek.

Oavsett om ditt motiv är ekonomiskt, miljömässigt eller socialt, så kommer du upptäcka att ditt liv blir rikare. För ju färre prylar du tvingas lagra, desto fler människor har du plats för i ditt liv.

I ett senare inlägg skriver DelaEko om delandekulturen i Schweiz, där allt fler dörrar och brevlådor skyltar med vilka prylar som hushållet har att låna ut.

 

*Siffran gäller en genomsnittlig slagborr (källa: Rachel Botsman, TED-talk). Lokala avvikelser kan förekomma. DelaEko kan inte garantera att inga väggar har skadats i undersökningen.

** Baserat på svensk medellivslängd, om slagborren inköptes då personen var 20 år.

Bild: Sveas restaurant brunch, foto Katrine Thielke.

 

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *