mira_två_människor_ett_hjärta

Välkommen kapitalister och kommunister, till delandets ekonomi!


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

När jag nämner ”delandets ekonomi” händer det att jag får följande reaktion:

– Är det ungefär som kommunism?

Det givna svaret:

– Nej, det är inte som kommunism.

Alla begrepp där ordet ”dela” ingår handlar inte om statligt ägande. Delandets ekonomi förespråkar inte kommunism. Däremot finns det kommunister som förespråkar delandets ekonomi. Dem är vi tacksamma för. Delandets ekonomi förespråkar inte heller kapitalism (även om kapitalismen ofta är någonting som kritiseras av rörelsen). Däremot finns det kapitalister som förespråkar delandets ekonomi – dem är vi också tacksamma för. Det finns möjligheter för kommersiella företag att tjäna pengar på delande, som privata bilpooler och förmedlare för semesterbostäder. Och det ska vi inte låtsas som att vi inte är medvetna om.

Delandets ekonomi måste få vara en rörelse med plats för alla, oavsett politisk färg.

Det är sant att delandets ekonomi delvis grundar sig i kritik mot konsumtionssamhället. Ändå finns det plats i rörelsen för dem som gillar prylar. Även om det finns någonting sorgligt i att så mycket status ligger i vilka prylar vi äger, så är det så samhället i dag ser ut. Prylar är identitetsskapande (det betyder inte att det alltid har varit så och alltid måste vara det). Den gemensamma nämnaren hos förespråkare för delandets ekonomi, oavsett politisk riktning, är tanken att det är bättre att ha tillgång till prylar än att äga dem. Anledningen? Det beror helt på vem du frågar. Och som filosofen Magnus Jiborn sa till Filosofiska rummet i P1 (1 december 2013):

”Egentligen är det helt korkat av oss att var och en ska ha en billig borrmaskin och en billig gräsklippare, istället för att vi har bra grejer tillsammans.”

Slutligen: Oavsett om du vill spara pengar, få ett bredare kontaktnät, känna större trygghet där du bor, om du tycker att det är roligare att låna tio olika handväskor en månad istället för att äga en enda, om du oroar dig över klimatet, om du vill dra ditt strå till stacken för minskad resursförbrukning och en rättvis värld, om du tycker att det är mer praktiskt att dela verktyg med grannarna istället för att lagra allt sådant själv, om du tycker att det verkar spännande att starta företag som värderar demokrati och (till och med) tjäna pengar på allt detta – oavsett anledning, är du välkommen till delandets ekonomi.

Vi hoppas att du ska trivas och sprida budskapet.

Länkar

Lyssna på Filosofiska rummet, om delad glädje (P1, 1 december 2013)

 

Tips på vidare läsning

Artikel i the Economist om kommersiella möjligheter med delandets ekonomi och de summor denna omsätter.

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *