Vad är Peer-2-Peer?


P2P finns i din vardag, överallt. Men vad är det?

Till att börja med kan vi tänka oss att en Peer är en person (eller en part) som är jämlik andra i en grupp eller ett nätverk. Eller än mer förenklat: en polare. Så vad gör Polaren Peer i sitt nätverk? Vad gör henne till en del av kollaborativ ekonomi? Och vad har hon för inverkan på samhället?

Peer-2-Peer (P2P) är en kommunikationsmodell som innebär att alla parter inom ett nätverk har samma rättigheter. Den här modellen har länge använts flitigt inom datasammanhang och har nu förts över till sociala och ekonomiska sammanhang.

Kärnan i P2P är att kommunikationen sker i nätverk och inte i stela hierarkier. Det finns alltså inte en central som styr. Kommunikationen sker istället direkt mellan polarna.

Två praktexempel på P2P är Wikipedia och operativsystemet Linux. På Wikipedia kan alla med pyttelite datorvana dela med sig och ta del av kunskap. Fler tjänster i denna sorts delar-anda hittar du längst ner, och på vår lista som heter “Här delas det”.

kluster

Nätverk av människor kan se ut så här.

Köpa, låna, hyra och dela. Utan mellanhänder.

När vi pratar om P2P-ekonomi handlar det alltså om att polarna Peer köper, lånar, byter eller hyr direkt av andra polare. Eller delar, säljer, hyr eller lånar ut, men allt sker utan mellanhänder och på polarnas egna villkor. En affär, ett bibliotek eller en bilpool är alltså inte P2P, även om det kan ske en hel del delande där också.

Det finns en hel drös med tjänster som underlättar detta bytlånande och köpande. Ok, nu blir de en sorts mellanhand, men det är ofantlig skillnad på att handla kläder i en affär och på Blocket.

Skjutsgruppen, Butlr och Delamer är svenska webbaserade tjänsteförmedlingar. Skjutsgruppen förmedlar bilskjuts mellan människor, utan att ta ut avgift. Butlr är ett nytt företag som förmedlar alla sorters tjänster som man skulle kunna tänka sig att sälja eller köpa, direkt mellan “polarna Peer”. Du kanske vill ha en eldslukare som underhållning på din fest, eller helt enkelt inte orkar diska efteråt. Delamer är en tjänst under utveckling. Där kommer du, helt gratis, kunna hitta människor som vill låna ut den där symaskinen du behöver för att lägga upp gardinerna. Eller hitta människor som du vill låna ut din barncykel till.

Tradera, Hembyte och Bortskänkes är andra exempel på tjänster som underlättar P2P. Dessa utgör sambandscentralen och tjänar ibland någon procent av de summor som eventuellt byter ägare. Via Tradera köper du sådant som andra rensat ut, med hjälp av Hembyte bytlånar du semesterboende av privatpersoner och Bortskänkes är en sajt som kopplar samman de som vill ge bort med de som vill ha gratisgrejer.

Tillit blir valuta

De flesta av de här tjänsterna har ett betygssystem, där användarna kan betygsätta varandra utifrån hur de betett sig i köpet, bytet eller lånet. Många tjänster är också sammankopplade med sociala medier så att det blir lätt att kolla upp varandra innan köp sker. I P2P är tillit lika bärande som i många andra delar av den kollaborativa ekonomin, och ofta är det tilliten som blir själva valutan. Ju högre betyg du har som köpare på Tradera, ju fler positiva kommentarer du får som uthyrare på airbnb, och ju fler oärliga användare du flaggat, desto högre blir du värderad i kommande affärer med andra polare.

Idag växer denna sektor enormt, trots att deltagarna oftast inte kan leva enbart på det här. Men det är ett enkelt sätt att dryga ut sin inkomst, eller att spara in på sina utgifter. Väldigt många deltar i P2P för att de tycker det är roligt eller meningsfullt på andra sätt. Programmerarna till Linux tjänar inga pengar men fortsätter att producerar och vidareutveckla programvara som är både öppen och gratis. Semesterfirare hyr idag boende av privatpersoner så ofta, att förmedlingstjänsten airbnb är värderat till flera miljarder.

Det tredje produktionssättet

Peer produktion kallas ibland det tredje produktionssättet. Om låt gå-kapitalism är det första och planekonomi det andra, ska P2P vara det tredje produktionssättet. Den här ekonomin bygger på samarbete istället för konkurrens och använder sig inte av marknadsmekanismerna, utan av sociala relationer. Mycket av det som produceras med P2P idag är kunskap och data, men det går lika bra att driva helt vanliga fabriker på det här sättet. Essensen är som sagt en nätverksstruktur på organisationen, vilket ger transparens och väldigt mycket demokrati.

2P2 är än så länge sammanlänkat med det kapitalistiska systemet på två sätt. Deltagare i P2P kan idag ofta inte livnära sig på detta, utan har andra (monetära) inkomster vid sidan av. Undantag är de samhällen som är självförsörjande och/eller har en gåvobaserad ekonomi – och de som själva tillhandahåller framgångsrika tjänsteförmedlingar såklart. Kapitalismen är idag beroende av P2P eftersom det här sättet att göra affärer helt enkelt är så stort. Tänk dig en marknad utan sociala medier, utan nätverkstjänster och utan P2P-mjukvara. Tänk dig en marknad utan alla produkter som producerats under kooperativa former. Läs mer om det här i den här utmärkta artikeln på Wikipedia.

Peer_health_exchang_wikimedia

Omsorg människor emellan. På P2P-vis.

Ett samhälle byggt på Peer-2-Peer

Filosofen Michell Bauwens är en stark förespråkare av Peer-2-Peer ekonomi och är grundare till P2P Foundation. Han tänker sig ett samhälle som har P2P som sin kärna. Detta är ingen avlägsen utopi, utan händer just nu. Ecuador har nämligen bjudit in Bauwens och två andra P2P-tänkare att arbeta fram koncept för landets pågående omstrukturering. Det här spännande projektet heter FLOK Society och om mer om det kan du läsa på P2P Foundation, eller om du kan spanska, på FLOKs hemsida.

Det finns otaliga sätt att få in mer P2P i samhället. Childhood World Foundation, till exempel, har ett projekt som heter Peer Health Exchange. Stiftelsen fungerar här som en tjänsteförmedlare som ordnar omsorg människor emellan. Fler svenska program i samma anda finns, tänk bara hur många fadderprogram och liknande som du säkert stött på under livet. Vi har tidigare skrivit om Tidsbibliotek (Timebank) och klädbytardagar och det är ytterligare två sätt att själv få till en lite mer jämlik vardag. Peers är en medlemsstyrd organisation som verkar för att sprida P2P i samhället. Där kan du också ordna din egen crowdfunding. Kolla in!

Exempel på tjänster som underlättar Peer-2-Peer

Skjutsgruppen
Delamer
Butlr

Blocket
Hembyte
Rensavinden

Facebook
Twitter
Google+

Fler tjänster och idéer hittar du på vår lista Här delas det.

Läs mer om kollaborativ ekonomi som paraplybegrepp här.


Bilder, längst upp först: Jane Boles , Clique Research Center (ej under CC) och Peer Health Exchange.