shareable_hoppar

Vad är kollaborativ ekonomi? 2


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Det här är första delen i serien “Vad är…?”. Vi tar ett begrepp i taget och förklarar det du behöver veta för att bli en riktigt insatt delare.

Prylar, företag, kunskap, mark, tid och rum går att byta, låna, ge, få och dela. Vi kallar det för kollaborativ ekonomi. Vad är det här och vad innebär det för dig?

När du driver företag tillsammans med andra, delar ni på ansvaret. När du håller en studiecirkel eller utvecklar öppen mjukvara är du en delare. Om du får skjuts till jobbet ena dagen, lånar ut din borrmaskin andra dagen, och går till biblioteket den tredje, är du också en delare. Du och dina grannar kanske redan delar på en grill?

Varför en ekonomi som bygger på delande?

Vi har problem. Vi har enorm miljöförstöring, globala ekonomiska kriser och ökade klyftor människor emellan. Ensamheten är utbredd. Många har det svårt att få ihop privatekonomin, andra har det svårt att få ihop själva tiden. Jobbet ska jobbas, barnen ska matas och bilen ska servas. Och så har vi problemet med alla prylar. Var ska vi få plats med allt? Med den kollaborativa ekonomin där vi lånar, byter, hyr och delar istället för att köpa nytt slipper du jobba extra som materialförvaltare.

För visst är det så: du vill egentligen ha hålet – inte borrmaskinen, du vill ha looken – inte jeansen, och du vill ha filmen – inte skivan? Du får alltså tillgång till prylar samtidigt som makten decentraliseras. Du slipper ge bort dina pengar till några få och på så sätt vidmakthålla den sneda världsordningen.

När vi delar mer sparar vi pengar och får både mer livsmening och förbättrad hälsa. Med en kollaborativ ekonomi har kommande generationer en chans till ett minst lika gott liv som vi haft.

Rörelsen är gammal, men omfattningen är ny – och stor!

Den kollaborativa ekonomin är en kraft att räkna med. The Economist beskrev 2013 detta som en kraft vi inte kan ignorera, och Time Magazine listade redan 2011 den kollaborativa ekonomi som en av de tio idéerna som kommer förändra världen.

I Sverige är delat ägande, fri kunskap och delat ansvar över vår vardag och miljö något som sitter i folksjälen. Principerna är gamla och traditionella: vi har bibliotek, vägföreningar, allmänningar, idrottsföreningar, fackföreningar, kooperativ… Listan på traditionellt delat ägande kan göras lång. Listan på modernt delande blir ännu längre. Internet är kanske (den enda) tekniken som faktiskt kan lösa våra problem.

Tekniken underlättar delande

Idag finns en uppsjö av företag som inte säljer produkter, utan istället erbjuder tjänster som gör det lätt för dig att dela. Till exempel kan du hitta din perfekta träningspartner, ett unikt (och billigt) semesterboende eller en bandsåg till låns. Många av tjänsterna är helt gratis, och användarvänligheten är i fokus. Tjänsterna hittar du oftast på nätet: på websidor och sociala medier, men själva delandet sker bortom tangentbordet. Sverige ligger några år efter i tiden, men de svenska tjänsterna och apparna utvecklas just nu på löpande band. Håll ögonen öppna, vi skriver om dem!

Många tjänster som underlättar delande finns dock redan på plats i Sverige. Ingen har väl missat att det finns ett otal skjutsgrupper landet över? Här och där poppar det också upp nya sorters “bibliotek”, som leksaksbibliotek, klädotek och verktygsutlåning. Flera gåvonätverk och bytesnätverk har funnits i flera år, och klädbytardagarna börjar bli lika vanliga som loppisarna. Nyligen lanserades också en tjänst som gör det enkelt att hitta dina framtida företagskompanjoner, och universitet och studieförbund gör det nu enklare än någonsin att dela och ta del av kunskap.

Under paraplyet

Du kan idag bygga din egen traktor. Varför ingår det i kollaborativ ekonomi?

Kollaborativ ekonomi är ett paraplybegrepp. Under paraplyet finns fler begrepp och förkortningar som än så länge finns mest på engelska: peer-2-peer, sharing economy, renting economy, social lending, open source… Och så fort man börjar få grepp om begreppen inom den kollaborativa ekonomi tillkommer såklart en mängd närbesläktade ord, som circulär ekonomi, crowdfunding, sociala banker och öppen design.

Vi kommer att de närmaste veckorna ta ett begrepp i taget och översätta och förklara det du behöver veta för att bli en riktigt insatt delare. Vissa av dem har vi redan skrivit om och många återkommer vi till fler gånger. Kolla runt nu och kom ofta tillbaka!

Nästa gång handlar det om peer-2-peer. Har du frågor redan nu? Välkommen att skriva i kommentarsfältet nedan, eller mejla info@delaeko.se.

Besök oss gärna på Facebook, G+ och Twitter!

Bild: Shareable.net

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 thoughts on “Vad är kollaborativ ekonomi?

 • Markus G

  För 3 år sedan tog jag och min sambp det stora beslutet att sälja min ögonsten: bilen. En BMW, röd, shyst inredning … Trots det tunga beslutet har jag inte ångrat mig en dag sen dess. Vi åker kollektivt och använder annars bilpool.
  Det finns fördomar om att ”delare” är människor med dålig ekonomi, men de stämmer inte. Min erfarenhet av bilpool är att det är väldigt blandat, med olika yrken, inkomster, personer. Själv hade jag inga problem att finansiera bilen ekonomiskt. Men tidsmässigt, jo. Utan bil att byta däck på, tanka, spola av, dammsuga, oroa sig för stenskott, fylla på spolarvätska m.m. har vi mer tid för ungarna. Dessutom har dom fått göra om parkeringen utanför husett till bandyplan! Rekommenderar alla att ”bli delare”, gå med i bilpool m.m.
  Ser fram emot tips på ytterligare tidsbesparingar på denna sida :)
  /M

 • Ellen

  Jag tycker det här är en intressant tanke. Jag brukar försöka sälja mina saker på nätet, det finns sidor som är gratis att lägga upp annonser på, typ http://citiboard.se/ , så det är lätt och smidigt. Men det är ju inte alltid man får saker sålt, så man skulle ju även kunna lägga upp annonser med ”bortskänkes” eller ”hyres”. Det viktigaste är ju återvinningen och att försöka undvika nyproduktion. Intressant artikel i alla fall.