ouishare2-e1399378726278

The age of communities – Ouisharefest dag 1


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Det var en stjärnspäckad första dag på Ouisharefest 2014 med förgrundsfigurer inom delandets ekonomi eller kollaborativ ekonomi, som exempelvis Rachel Botsman. Under konferensens tre dagar samlas cirka 1000 deltagare från hela världen för att fördjupa sig i temat ”the age of communities”.

Text: Åsa Minoz

Deltagarna kommer från hela världen. Vi är ett gäng personer från Sverige och Skandinavien på plats vilket visar på intresset för frågorna på vår hemmaplan. På plats finns bland annat Karin Bradley som forskar på KTH kring delandets ekonomi och nu håller på att göra en dokumentärfilm om detta.

Rachel Botsmans budskap var att området kollaborativ ekonomi (ung. Delandets ekonomi, red. anm.) är ännu är en baby med några få år på nacken, men under mycket stark utveckling och som växer starkt i betydelse. Hon tydliggjorde att kollaborativ ekonomi inte är en trend, men en omvälvning i samhället som hon vill beteckna som en revolution. Ett avgörande skifte är omfördelning av makt från hierarkiska institutioner till sammanlänkade communities.

Under konferensen talade också Arun Sundarajan från New York University, som forskar på hur delandets ekonomi förändrar ekonomin och samhället, särskilt i koppling till digitala plattformar som möjliggörare. Han lyfte bland annat fram att hur var vi gör i våra professionella roller och vad vi gör av personliga skäl börjar flyta samman. Dessutom menar han att digitala delningsplattformar i många fall börjar fylla roller som offentlig sektor spelat historiskt. Exempelvis pekade han på hantering av immateriella rättigheter inom ramen för musiktjänster som integreras i affärsmodellen, kvalitetskontroll av tjänster av andra konsumenter genom ratingsystem. En av de utmaningar som Arun Sundarajan ägnar sig åt är hur delandets ekonomi kan utvecklas på ett sätt som inte ökar klyftorna i samhället. Detta menar han är en nyckelfråga för framtiden.

Under eftermiddagen fick ett antal entreprenörer inom området pitcha sina affärsidéer inför en tävling som avgörs på onsdag. Nyfiken på mer? Se länkarna nedan:

En sammanställning i Storify av den första dagen på Ouisharefest 2014

Film dag 1

 

Tack till Åsa Minoz och Socialinnovation.se för text och bild. Här kan du läsa inlägget i sin helhet.

 

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *