Wikimedia_commons_Marus

Tekniken som decentraliserar makten och underlättar samarbete


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Delandets ekonomi innebär enorma möjligheter för nya tekniska innovationer. Appar som kopplar ihop delande människor är bara en av dem.

Sociala nätverk spås ersätta byråkratin i framtiden. Media har redan börjat; hur stor del av dina nyheter får du via twitter eller facebook, jämfört med från en traditionell tidning? Och hur många exempel har vi inte sett där okända människor sprider glädje över hela världen, med sin skönsång eller sina udda instrument, på Youtube – utan att gå omvägen via byråkratiska skivbolag? Men visste du att nätverkstänket sprider sig till banker, friskvård och utbildning? Nu kan vi verkligen snacka om att tekniken och internet underlättar delandet av kunskap, varor och tjänster.

Genom tekniken kan människor själva ta makt över sin egen tid, bland annat genom de appar som för samman människor som kan ha nytta av ett samarbete med varandra. De senaste dagarna har apparna Mobilsamåkning, som för ihop personer som vill ha skjuts en viss sträcka med någon som vill skjutsa, och Vint, som kopplar ihop träningssugna med människor som kan agera personlig tränare, varit i rampljuset. Exemplen är många och blir snabbt fler. Varför inte haka på trenden redan nu?

Genom att underlätta organisering av lokala nätverk, kan tekniken användas för att skapa större trygghet i samhället. Förutom att du lär känna människor nära dig och sparar pengar, tid och yta (tänk när du slipper lagra alla de prylar själv, som du i stället kan dela på!), kan tekniken decentralisera en del av makten i samhället.

Det mest effektiva är inte längre byråkratiska pyramidorganisationer. Redan i dag, och än mer i framtiden, är det ofta mer effektivt att utbyta tjänster och varor på lokal nivå, direkt mellan människor, i stället för att ta omvägen genom byråkratin. En fördel med detta, förutom den tid och de pengar det sparar, är att samhällen med många olika kärnor har större resliliens, det vill säga klarar av att återhämta sig efter kriser, än dem där allt styrs från ett enda centrum.

Glädjande är de senaste dagarnas fokus på Delandets ekonomi, eller Delandeekonomin. Ekonomin, som också är en livsstil och en rörelse, har uppmärksammats i Dagens Industri, Metro, Svenska Dagbladet, Sveriges Radio, för att bara nämna några. Allt fler människor ser fördelarna med att dela. Och om tekniken används på rätt sätt, har den potential att hjälpa oss vidare in i nästa livsstilsnivå: en där välmående står i centrum.

Film- och lästips:

Om olika framtidstrender, bland annat förändringen från byråkratisk organisering till tekniskt drivna nätverk, handlar Fred Wilsons spännande föreläsningen från le web. Fred Wilson är riskkapitalist (!) och bloggare som bland annat investerat i Twitter. Se föreläsningen här.

Artikel på Shareable om 21 teknologier som kan decentralisera makten.

 

Apparna:

Vint: appen som för ihop den träningssugna med den som vill agera PT.

Mobilsamåkning: samåkningstjänst i vissa utvalda orter.

Bild: Marus, Wikimedia commons.

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *