mata_katt

Hur du startar lokalt nätverk – Kärrtorp som gott exempel


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Det här handlar inte om högerextremister eller om polisinsatser. Det handlar om grannskapets betydelse för samhället, det lilla och det stora. Det handlar om hur du startar ett lokalt nätverk och vad det kan ge för effekter.

I Kärrtorp anordnades den 15:e december 2013 en demonstration mot nazism och rasism. Hundratals lokalbor i alla åldrar slöt upp. Bakgrunden var att en nazistgrupp under en tid varit verksam inom området. De hade bland annat klottrat nazistiska budskap på gymnasieskolan och runtom i området. Minst lika skrämmande var att de hade använt Kärrtorps IP till att öva på stridsteknik.

Demonstrationen anfölls av samma, mycket våldsamma, högerextrema organisation. Uppföljningsdemonstrationen mot nazism och rasism den 22:a december lockade 17000 personer. Hela Kärrtorps IP fylldes till bredden.

Om det är något vi kan ta med oss från den massiva uppslutningen i Kärrtorp vid båda demonstrationerna, är det att lokal organisering lönar sig. Nätverket Linje 17 arrangerade båda demonstrationerna. Nätverket består av boende kring Kärrtorp och de har verkat i området under flera år.

Grannskapet är nätverket

Bland annat har Nätverket Linje 17 en kulturgrupp, en idrottsklubb och en miljögrupp. Grupperna har arbetat i det stilla för en bättre värld genom att öka samhörigheten lokalt. De har setts och diskuterat möjligheterna för fler återvinningsstationer i området, de har plockat hundratals kilogram fallfrukt som de givit till traktens förskolor. De odlar tillsammans, de anordnar kulturevenemang, de spelar fotboll. Allt i Kärrtorp med omnejd.

Och den här långsiktiga grannsamverkan har onekligen gett resultat. Nätverket Linje 17 har tillsammans med den lokala teaterscenen Turteatern samlat ihop Kärrtorpsborna i känslan och i tanken. Detta visade sig tydligt när Linje 17 samlade till antirasistisk demonstration. Den första demonstrationen samlade hundratals lokalbor! Kärrtorp är ingen metropol direkt. Det är en lugn liten förort med relativt få och välmående invånare.

Efter nazistattacken fick vi på nyheterna se bilderna som visade ett stort gäng människor i alla åldrar med rullatorer, barnvagnar och uppfällda paraplyer. Massan ropade “inga nazister på våra gator” och jagade sakta men säkert bort det svartklädda gänget av unga män, beväpnade till tänderna.

Bilderna fick oss att känna den glödande gemenskapen

Vi kunde känna att det är möjligt! Vad som helst är möjligt. Kan de, kan vi. Vi kan! Därför slöt vi upp i tiotusental. Hoppet är gnistan. Viljan och kraften finns, utan tvekan.

Hur vill du ha det där du bor?

Med största sannolikhet finns viljan till gemenskap även i ditt kvarter. Prova! Börja till exempel med att säga hej till dina närmsta grannar. Eller bjud in dem allesammans på fika. En lapp i porten eller i brevlådan funkar bra! Alldeles säkert upptäcker ni snabbt att ni grannar är liksinnade vad gäller era önskningar om ert boende och om närområdet.

Här, just här börjar ert nätverk. Den största frågan är väl egentligen vad ni ska heta? Nätverket E18?

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *