06_pumpipumpe_briefkasten

Skylta med dina ägodelar


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Schweiziska dörrar och brevlådor tapetseras just nu med klistermärken. Det är inte efternamn, ilskna hundar eller REKLAM – NEJ TACK; det är bilder av böcker, verktyg, och till och med utklädningskläder. Ett klistermärke på dörren är den boendes sätt att tala om att “här finns prylar att låna”.

Projektet, Pumpipumpe, startade i Schweiz men sprider sig snabbt till länder i övriga Europa. Efter en titt på Pumpipumpes hemsida övertygas jag om att det finns klistermärken för allt: köksredskap, spel och leksaker, böcker, utklädningskläder, cykel – till och med discokulor!

Pumpipumpe

Här finns en stege att låna.

Pumpipumpe

På brevlådor i Schweiz och Tyskland skyltas det med ägodelarna.

3000 hushåll har än så länge klistrat märken på sina dörrar och brevlådor, och allt fler gör dem sällskap. Varför? Lisa Ochsenbein på Pumpipumpe säger:

– Vi lever i ett överflöd av saker som vi sällan behöver. Som en stege, en borrmaskin, eller en släde. När man bor i en liten lägenhet och dessutom flyttar ibland, verkar det onödigt att ha allt detta. Många saker vore mer praktiska att bara kunna låna av någon granne när man behöver.

Och det är just detta som Pumpipumpes klistermärken ska användas till: att främja en hållbar konsumtion av varor, och social interaktion i de mestadels anonyma städerna. Exakt hur utlåningen går till är upp till var och en.

– Folk kan låna och hyra gratis. Någon kanske tar ut pant för att vara säker på att få den utlånade saken tillbaka. Kanske tackas du för lånet av snöskorna med en flaska vin. Vi tycker att det är bra när människor agerar själva, och själva skapar formen för delande. Pumpipumpe är helt enkelt ett verktyg för att få bollen i rullning, säger Lisa Ochsenbein.

Pumpipumpe

Klisterlapparna talar om vilka grannar man kan vända sig till för ett verktygslån.

Pumpipumpe

Allt fler hushåll beställer hem klistermärken för att enkelt låna och låna ut prylar.

Varför inte rulla bollen vidare hit? Tapetsera dörrarna och brevlådorna även i Stockholm, Visby, Kiruna, Bjurholm – hela Sveriges gator. Någon måste vara den första, kanske blir det du. Ett sätt är att beställa hem Pumpipumpes klistermärken. Eller varför inte tillverka dina egna skyltar? Lämna ett utformningsförslag till boendeföreningen – säkert har dina grannar saker de vill låna eller låna ut. Som sagt: formen för delande skapas av delarna själva.

Formulär för att beställa hem Pumpipumpes klistermärken hittar du här. (För oss som bor utanför Tyskland och Schweiz tas en fraktavgift.)

 

Bilder: Tack till Pumpipumpe.

 

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *