mira_ask

Resa, uppehälle och konferens i Berlin för 150 kronor – om finansiering byggt på tillit 1


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Jag ska åka på konferens i Berlin i tre dagar för att lära mig mer om delandets ekonomi. Med mig tar jag min bebis, en nappflaska och ett anteckningsblock. Flygresor och uppehälle för fyra dagar kommer att kosta mig 150 kr.

Det är OuiShare som anordnar konferensen som hålls var sjätte månad. Varje gång hålls evenemanget i en ny stad och det samlar människor från hela Europa. Förra gången hölls det i Bryssel och den här gången blir det alltså Berlin och konferensen ligger i samband med  Sharing City Berlin Week. På fredagen och lördagen kommer jag att träffa och workshoppa med hundratals andra människor som vill undersöka och utveckla delandets ekonomi. Söndagen ägnas åt en marknad, Share Fair, där entreprenörer och visionärer visar upp sig, och där vi andra delare kan botanisera.

Hur kan det här bli så billigt, kanske du frågar dig. Jo, resan och vistelsen kollektivfinansieras! Det vill säga att många människor skänker en slant var för att jag ska kunna åka iväg. Jag lägger själv 150 kronor (i verkligheten kanske det blir lite mer eftersom oväntade kostnader säkert kommer upp). Crowdfunding heter det på engelska. Initiativet till att kollektivfinansiera en persons deltagande togs av Facebookgruppen OuiShare Sverige. Jag anmälde mig som frivillig (och var den enda som kunde åka, men inte den enda som ville) och en insamling startades. Insamlingen sker just nu på Facebook och i skrivande stund har jag redan fått in 2250 (!) kronor, vilket täcker flygresorna.

Jag har fått gåvor av släkt och vänner, men framför allt är det människor jag aldrig träffat, mer än lite grann på nätet, och många har jag inte ens träffat där – förrän nu. Garantin till att pengarna används på rätt sätt och att jag inte överdriver kostnaderna är helt enkelt det sociala trycket. Summorna som jag fått är inte heller små, och jag har blivit erbjuden gratis boende från flera håll. Bara tanken på denna ofantliga givmildhet – och tillit – får mig att se ljust på framtiden.

Jag ser väldigt mycket fram emot den här resan. Med mig hem kommer jag att ha så mycket inspiration jag kan bära. Inspirationen kommer jag självklart att dela med mig av, till alla som vill.

Resan är möjlig tack vare en rörelse vars ledord är öppenhet, nyfikenhet och främlingsvänlighet.

Tack.
/Mira

PS. Jag vill som tack ge extra uppmärksamhet till er som hjälper mig att delta i OuiShareSummit Berlin genom att sätta upp era namn här på bloggen. Namnet länkar vi gärna till (rimlig) valfri websida. Hör av er! DS.

 

Mer om Sharing City Berlin Week och OuiShareSummit Berlin här!

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail


Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

One thought on “Resa, uppehälle och konferens i Berlin för 150 kronor – om finansiering byggt på tillit