wikihouse

ÖPPEN HÅRDVARA: Tio projekt som kan rädda världen – Hur du delar ritningar, del 1


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

 

Följande text är fritt översatt och bearbetad efter artikel i Shareable, av Tristan Copley Smith.

Innovationer som patenteras och göms undan i åratal – det är motsatsen till den snabbt växande trenden med öppen hårdvara. Med “öppen” menas att produktens design och ritningar är gratis och tillgängliga för allmänheten. Här listas tio projekt inom öppen hårdvara som kan förbättra världen.

Öppen hårdvara syftar på produkter som inte skyddas av patent, upphovsrätt eller designskydd, på samma sätt som öppen mjukvara inte skyddas av någon licens. Öppen hårdvara är en del i rörelsen open source, som genom transparens och öppenhet vill göra kunskap tillgänglig för alla.

Nedan listas de tio mest lovande projekten inom öppen hårdvara, som spås kunna rädda världen*.

1. Jordbruk: Farmbot 

Vi blir bara fler och fler människor på jorden, och alla behöver vi mat. Många gånger har småskaliga bönder inte råd med dyra jordbruksmaskiner. Med FarmBot vill grundaren Rory Aronson göra ritningar till nödvändig jordbruksteknologi gratis och tillgängliga för alla, så att vem som helst har råd att odla mat på ett effektivt sätt.

Farmbot

2. Skräp: Precious Plastics

Visst är det kanonbra med kommersiell återvinning, men ofta är återvinningen av material – särskilt plast – begränsad. Designern Dave Hakkens har släppt ritningar till ett antal maskiner som omvandlar plastskräp till nya, användbara saker. Vem som helst kan nu bygga en lokal mikro-återvinningscentral. Kanske nästa hipstertrend?

Här kan du spana in hur återvinningen kan gå till i en häftig film på 2,5 minuter. På hemsidan kan du ladda ned ritningarna som behövs för att själv börja återvinna.

3. Boende: WikiHouse

Om du skaffar dig lite plywood kan du ladda ned filer gratis från WikiHouse och med hjälp av en CNC-router skära ut bitar till ett hus. Huset byggs sedan ihop som ett gigantiskt pussel, med hjälp av gratis instruktioner. Projektet syftar till att sänka barriärer för bostadsbygge, så att i princip vem som helst kan klara av det.

4. Ekologi: Open Source Beehives

Kollapser i bikolonier har vi hört mycket om de senaste åren. Trots den höga medvetenheten finns i dag få gräsrotslösningar. Detta projekt hjälper invånare att förhindra minskningen av bipopulationer genom att anlägga speciella, sensordrivna bikupor i sina trädgårdar. Med hjälp av sensorerna samlas data rörande bina in från varje kupa. Den insamlade datan från alla olika kupor publiceras och analyseras sedan, för att bipopulationer ska kunna bevaras.

Beehive

5. Internetanslutning: Spark.io

Med all denna internetdrivna utveckling följer ett behov av att kunna ansluta olika typer av hårdvara till internet. På Spark finns gratis ritningar till en sorts “kärna” som kan kopplas till vilken produkt som helst och därefter anslutas till ett Wifi. Eftersom projektet är öppet kan kärnan programmeras om efter önskemål. För nybörjare finns särskilda startkit, som inte kräver att användaren ska skriva en enda kod.

6. Miljö: Public Lab

När regeringar och företag gång på gång sviker på miljöfronten – med alltför låga ambitioner och miljöförhandlingar utan resultat – får medborgarna själva ta tag i saken och ta hand om vår miljö. Public Lab underlättar för miljörörelsen genom att dela med sig av ritningar till produkter som kan användas för att öka kunskapen om tillståndet i miljön. Här kan du till exempel tillverka din egen IR-kamera för att analysera växtlighet!

7. Konstruktion: Lasersaur / Blackfoot 

För att kunna utnyttja all denna smarta, öppna hårdvarudesign krävs ibland apparater som kan tillverka hårdvaran. Dessa två projekt ger dig billigare tillgång till sådana verktyg. Här finns ritningar och instruktioner till hur du bygger din egen laserskärare eller CNC-maskin.

8. Ren energi 1: The Gasifier Experimenters Kit 

Hur ofta irriterar du dig på att det saknas kompostinsamling i ditt bostadsområde? Med det här kitet från All Power Labs kan du förvandla din egen kompost till energi, och på så sätt minska dina koldioxidutsläpp. Hos All Power Labs får du ritningarna gratis om du vill tillverka maskinen själv, men du kan också köpa ett färdigt kit.

9. Ren energi 2: Zenman Energy 

Det här energiprojektet har som mål att göra solenergi billigt – billigare än kolkraft! Projektet är ännu under utveckling och drivs utan vinstintresse. Vem som helst är välkommen att bidra med kunskap och idéer. Vill du vara med och utveckla solenergiprojektet, spana in deras hemsida.

10. Transport: The Tabby 

The Tabby är en elektrisk bil som designats av Open Source Vehicle och vars ritningar är tillgängliga för alla. Enligt teamet kan hela bilen sättas ihop på en timme – så enkelt att den fått smeknamnet ”Ikea Car”. Även Tesla Motors har öppnat upp sina ritningar för allmänheten, för att få fler att välja elektriska bilar framför bränsledrivna.

Transport

Ett tillägg:

Open source-projekt som dessa kan bidra till att skapa en mer hållbar framtid – men bara om du hjälper till. Vilken kunskap har du som du kan dela med dig av? Vilka erfarenheter och idéer? Flera av projektens grundare ber om hjälp från såväl ingenjörer som sjuksköterskor och butiksbiträden. Alla har vi någonting att bidra med. Bara det att sprida något av dessa projekt är en god bit på väg!

 

________________________________________

* ”Rädda världen-listor” som denna bör självklart tas med en nypa salt. Miljöproblemen vi står inför är så pass allvarliga att de inte kan lösas med en enkel checklista; även produkter tillverkade inom open source bidrar till resurs- och energianvändning. En stor fördel med open source är däremot att socialt kapital (t.ex. kunskap) värderas högre än realkapital, vilket skapar förutsättningar för att sprida kunskap om hållbar utveckling.

 

TACK till Shareable för bilder. Här kan du läsa artikeln av Tristan Copley Smith.

 

 

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *