kollar_mat_wikimedia_commons

Märkesvaror – hitta rätt i butiken


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Scrolla ned för att se lista över miljömärkningar.

Inte allt kan delas, alltid. När du ska konsumera är det vissa varor som är snällare än andra – mot dig, miljön, och de människor som har jobbat med att ta fram varan. Det kan handla om produktionen: mindre användning av gifter gör både dig och människorna som har odlat maten eller färgat textilierna mindre sjuka. Etisk behandling av djur ger dig kött utan onödiga läkemedelsrester. Smartare hushållning med naturresurser ger mer kvar av världen åt dig och framtida generationer.  

Visste du att nära 90 procent av världshavens fiskbestånd jämfört med år 1900 i dag är utfiskade? Att ett par jeans kan kräva över 10 000 liter vatten att framställa? Att de bomullskläder som Sverige varje år importerar har slukat 162 000 liter vatten i produktionskedjan – per person?

Vårt sätt att producera och konsumera varor lämnar spår överallt i världen: förhöjda halter av kemikalier såsom teflon (perfluorerande ämnen) i blodet hos Arktis isbjörnar, ökad frekvens av cancerfall bland barn vid Centralamerikas bananodlingar, höga halter av hormonstörande ämnen i svenska mammors bröstmjölk. Men det kanske viktigaste: har du tänkt på att vi som konsumenter faktiskt kan påverka hur omfattande och skadliga spåren av vår konsumtion blir?

Ett exempel: efter debatterna kring Fredrik Gerttens dokumentärfilm Bananas!, med premiär år 2009, ökade försäljningen i Sverige av rättvisemärkt banan till förmån för den konventionellt odlade. Den som i dag går in i en matvarubutik möts i vissa fall av enbart ekologiska eller rättvisemärkta bananer i fruktdisken. Konsumenterna har sagt ifrån och matkedjorna har lyssnat. Därefter kommer producenterna.

För att underlätta ditt val i mataffären, klädbutiken eller elektronikhandeln har DelaEko listat ett par märken att hålla utkik efter. Om det känns krångligt att komma ihåg dem har Naturskyddsföreningen en mobilapp, Grön guide, som hjälper dig med alltifrån miljömärkningar till sänsongssmart mat.

Men först en varning: ett stort antal fejkmärken finns ute på marknaden. Med ett litet löv, en fågel eller bara en grön etikett vill vissa producenter få dig att tro att deras varor är ekologiska. Det är de inte.

Shyssta miljömärkningar – mat

Krav. Krav-grödor odlas utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, och du slipper konstiga tillsatser i din kravmat. På krav-gårdar får inte oekologisk soja användas som djurfoder, vilket många gånger är fallet på konventionella gårdar. Oekologisk soja importeras ofta från Brasilien där den odlas med bekämpningsmedel som är förbjudna i EU, med försämrad hälsa hos människor och djur samt regnskogsskövling som följd.

Utskrift

Krav

EU-ekologiskt. Liknande miljökriterier som för Krav, men inte riktigt lika strikta.

Eu ekologiskt

EU-ekologiskt

MSC (Marine Stewardship Council). Fisk med den här märkningen är fiskad med hållbara metoder. Märkningen finns för att motverka överfiske.

MSC_vit

MSC

Shyssta miljömärkningar – övriga varor

Svanen. Nordens officiella miljömärkning där varans/tjänstens hela livscykel granskas.

svanenSvanen

Bra miljöval. De allra tuffaste miljökraven ställs av Naturskyddsföreningens egen miljömärkning för hygienprodukter, el, kläder, och mer.

logo-bmv-svart

EU-Ecolabel (EU-blomman). EU:s officiella miljömärke för bland annat textilier, lampor, och färg.

Eu ecolabel

EU-Ecolabel

FSC (Forest Stewardship Council). Trä- och pappersprodukter, bland annat möbler och trycksaker, med denna märkning kommer från skogsbruk med miljömässiga och sociala krav.

FSC-LOGO

FSC

GOTS (Global Organic Textile Standard). Textilier med minst 70 procent ekologiska naturfibrer kan GOTS-märkas. Odling, djurhållning och framställning granskas.

GOTS

GOTS

TCO. Den här märkningen visar inte bara att produkten är (mer eller mindre) fri från hälso- och miljöskadliga ämnen. Dessutom finns krav på produktens bild- och ljudkvalitet, ergonomi och livslängd. Företag med TCO-märkta produkter ska också jobba med att förbättra arbetsförhållanden i produktionskedjan. (Loggan finns i olika variationer.)

TCO-development    

TCO

Andra märkningar som vi gillar

CC (Creative Commons). En typ av licens där upphovspersonen låter sitt verk delas och användas, men ofta inte i kommersiellt syfte. Ibland har upphovspersonen satt upp vissa regler, såsom att verket inte får omarbetas eller att hens namn ska finnas med vid användning av verket. CC kan röra bilder, musik, foton, texter, och massor av annat. På denna hemsida är allt innehåll CC, om inget annat anges. (Loggan finns i olika variationer.)

cc

Fairtrade. Produktion av varor med den här märkningen ska främja demokrati och lokalsamhällets utveckling (skola, bostäder, hälsovård, mm.), samt ta hänsyn till miljön.

 fairtrade

Fler märken?

Dela själv. Har du tips på någon mer märkning? Hör gärna av dig till oss!

Länkar 

Bananas! – filmen
Barns exponering för bekämpningsmedel i Centralamerika (PDF) (Formas)
CC – mer om Creative Commons
Hur gröna är dina blåjeans? (Naturskyddsföreningen)
Törstiga jeans! (WWF)
Åtta av nio fiskar nu utfiskade (SVT nyheter)

Sidor om medveten konsumtion

www.medvetenkonsumtion.org – leder dig på rätt väg när du är vilse i konsumtionsdjungeln.

Bild: Wikimedia Commons
Varumärken: ej under CC.

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *