workshop

Hur kollaborativt är Almedalen? DelaEko var på plats


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

 

Trött, fläckvis räkrosa av solen, och med en sprillans ny förkylning vaknar jag upp morgonen efter Almedalen. Trots de fysiska bristfälligheterna är jag helnöjd; det var tydligt att den kollaborativa ekonomin växer i medvetandet hos politiker och opinionsbildare. Ord som ”kollaborativ” och ”delande” hade smugit sig in i ett flertal punkter i Almedalsprogrammet. Störst var fokus såklart i tältet AlmeDela, mötesplatsen för kollaborativ ekonomi där DelaEko var en av flera samarbetspartners.

 

AlmeDela_Tage

Nöjd besökare hittar boken han sökt på Bordet Tage i AlmeDela. Bordet är inspirerat av Skåpet Tage som finns på förskolor i bland annat Karlstad, där föräldrar kan lämna och hämta urvuxna kläder till sina barn.

 

Sångare och plattänger till utlåning

En av programpunkterna som lockade många besökare till tältet var workshopen om projektet ”Ett tak, två generationer”. Kan vi komma närmare en lösning på bostadsfrågan för unga samtidigt som ensamma äldre får värdefull gemenskap, genom en ny typ av tillsammansboende där en ungdom matchas med en äldre? Farhågor och förhoppningar fyllde väggarna i tältet: ”Tänk om de väsnas?”, ”Kan jag ta hem en partner?”, ”Tryggt med någon att prata med”.

Under Almedalsveckan lanserades också appen Swinga Bazaar. Ivriga entusiaster registrerade vad de kunde tänka sig att låna eller hyra ut i Almedalen och vad de själva önskade sig. Själv fick jag stor glädje av appen när jag erbjöd en sopran (mig) för utlåning och snabbt fick svar: ”här finns en alt!” I takt med att appen växer litar jag på att kunna hitta även en tenor och en bas på mina resor – så är allt upplagt för spontan kvartettsång – utöver de praktiska föremålen som redan nu ligger ute för utlåning: cykel, mobilladdare, plattång.

 

Ett tak, två generationer

Några av frågorna som uppstod under workshopen ”Ett tak, två generationer”.

 

DelaEko i panel med JAK och Fältbiologerna

Trots att Almedalens myller hade ebbat ut i slutet av veckan, var Donners Brunn mer än fullsatt under fredagens seminarium ”Välfärd utan tillväxt – hur gör vi?”. Det blev ett givande samtal med Kitty Ekman Ehn (nationalekonom och vice ordförande för Fältbiologerna), Nadja Storsaeter (JAK medlemsbank) och så mig från DelaEko. Dramatikern och skribenten Stina Oscarsson (nätverket Steg 3) ledde diskussionen: Vad är egentligen problemet med ekonomisk tillväxt? Hur ställer vi om från ett tillväxtberoende samhälle? Eftersom BNP inte duger som välfärdsmått, hur ska vi mäta välfärd? Publiken ställde engagerade frågor och kom med kloka reflektioner till samtalet som vi alla måste fortsätta driva, på alla plan. På DelaEko gillar vi initiativen som skapar välfärd utan att driva på konsumtion – har du exempel på sådana, kontakta oss gärna! Seminariet kommer inom kort att läggas upp online.

 

”Akta andmamman” och ”varning – sätt dig inte på anden!” tillhörde de mer unika skyltarna som syntes i Almedalen. Mitt i en av Donners plats blomrabatter, bland torgtal och demonstrationer, hade en and bestämt sig för att ruva.

 

Hur kollaborativt är Gotland?

När jag den sista morgonen missade bussen från boendet mot Visby och Almedalen och gick längs vägrenen, med rullväskan vinglande i gruset, den proppfulla Kånken skärandes in i axlarna och liggunderlaget studsande mot mina svettiga ben ville jag såklart testa det kollaborativa Gotland: Jag höjde tummen, vevade med armen på ett sätt som jag hoppades såg världsvant ut och spände på mig mitt allra ödmjukaste, gulligaste leende. Bil efter bil rullade förbi. Tummen såg löjlig ut med sitt viftande och sitt avskavda nagellack. Genom fönsterrutorna stirrade människorna, några skakade på huvudet, andra skrattade. Precis när jag börjat tvivla – är vi verkligen så rädda för samåkning i Sverige? – bromsade den in: den röda, rangliga Volvon. Inklämd i ett trångt baksäte med väskorna upptryckta mot hakan fick jag så lift fram till färjeterminalen av två vänliga gotlänningar. Tack för det!

Nya initiativ på DelaEko i höst

Det mest givande med Almedalen var ändå alla möten. I AlmeDela, på miljömingel, på seminarier och i glasskön fick jag höra om olika spännande projekt – många inom öppen data, gemensamma transportlösningar, gräsrotsinitiativ för bland annat odling, och mer som ryms inom den kollaborativa ekonomin. Vi håller kontakten och följer deras utveckling, när de kommer igång får ni självklart läsa om dem här på DelaEko!

 

Huvudbild: Workshop i AlmeDela på temat ”Ett tak, två generationer”.

 

 

 

 

Om AlmeDela

Under Almedelsveckan var AlmeDela en mötesplats för diskussioner om och praktiskt tillämpning av kollaborativ ekonomi. AlmeDela tog plats i Visby för första gången i år – men knappast sista. Mötesplatsen drevs av initiativtagaren ModigMinoz tillsammans med ett flertal partners. Förutom DelaEko är dessa Science Park Gotland, Coompanion Sverige, Camino, Skjutsgruppen, Gofreel, Mötesplats social innovation, Transformator Design, Moll Wendén, Usify och Swinga Bazaar.

Om ”Ett tak, två generationer”

”Ett tak, två generationer” är ett projekt som leds av tjänstedesignföretaget Usify och finansieras av Vinnova. I projektet ska seniorer med lediga rum i bostäder matchas med unga som behöver bostad. Samarbetspartners i projektet är ModigMinoz, Amberann och ett flertal student- och bostadsföreningar.

 

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *