de_parasol

Hur du uppgraderar din garderob varje vecka utan att bli skinnad


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Även om det kan vara mysigt är det inte meningen att du ska ha på dig samma tröja som någon annan, samtidigt. Att “dela” i det här sammanhanget betyder helt enkelt att låna, byta, få. Att hyra, eller att ge bort. Till och med att köpa begagnat ingår i det här med delandets ekonomi.

Sätten att dela kläder är alltså många, men resultatet blir detsamma: snygga kläder hamnar på snygga människor i stället för på soptippen. Nya kontakter skapas. Pengarna som sparas kan istället läggas på upplevelser. Som att gå på fest i de nya kläderna till exempel.

Titta in din i egen garderob. Hänger det inte ett par kappor du aldrig kommer att använda där? Finns det inte en eller ett par påsar med barnkläder du glömt bort? Och skulle du inte vilja att det hängde ett riktigt snyggt designerplagg där istället? I delandets ekonomi börjar vi använda alla prylar och kläder som redan finns. Om du inte vill använda dem, vill helt säkert någon annan det. Smaken är som baken – delad!

På nätet finns försås redan en hel del etablerade kläddelarprojekt. Du kan hitta många fler ställen och sätt att dela kläder med en enkel sökning. Här är några av de vi gillar:

Klädbibliotek:

Umeå Klädbibliotek – här får du låna i tre veckor

Lånegarderoben i Midsommarkransen – fashionabla märkeskläder

Klädoteket i Malmö – öppet tre dagar i veckan

The Wardrobe i Borås – lokala designers visar upp sina alster

Klädoteket i Göteborg – låneverksamhet som fokuserar på redesign och återbruk

Klädbytardagar:

Klädbytardag.nu – websida som samlar klädbytardagar på en Sverigekarta

Sveriges största Klädbytardag – arrangeras av Naturskyddsföreningen

Hittar du inget kläddelarprojekt i ditt eget område – ordna ett eget!

Ditt eget klädöverflöd är en bra start, och säkert har dina grannar minst lika mycket. Starta ditt eget klädbibliotek, arrangera en klädbytardag eller skänk bort. Om grannarna som delar, byter och lånar för jämnan kan du läsa här.
Om du har ett kläddelarprojekt du vill att vi skriver om – hör av dig!

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *