those dancing days_flickr_Simon Fernandez

Hur du startar klädbibliotek – Intervju och tre listor med tips! 3


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

– Jag vill inte ha en massa kläder i garderoben. Jag vill också kunna variera mig utan att det blir en kosnadsfråga.

Det säger Rebecka Lind som driver Umeå Klädbibliotek. Hon är ordförande i föreningen och är själv trogen kund i biblioteket. Biblioteket har mellan 400-500 betalande medlemmar. Jag ringer upp Rebecka en onsdagsförmiddag. Vi pratar om masskonsumtion och valmöjligheter.

– Detta är en reaktion mot masskonsumtion och för en mer delande ekonomi på något sätt. Det måste finnas en miljömässig hållbarhet.

Umeå Klädbibliotek har hållit igång i fyra år, sedan 2010. Det har öppet på söndagar och för att låna betalar man medlemsavgiften på femtio kronor per halvår. Fem plagg i taget och lån i tre veckor, ingen insats krävs. Lämnar man tillbaka trasigt material eller inget alls tar klädbiblioteket ut en avgift. När jag frågar hur mycket avgiften ligger på är Rebecka osäker.

– Det brukar inte vara aktuellt. De som lånar är skötsamma. Sen är vi ganska snälla också. Vi gör ju det här för att vi vill att alla människor ska ha en möjlighet till en exklusiv klädstil. Man ska kunna variera sig.

Umeå Klädbibliotek tar in unika plagg. Den typiska kunden är enligt Rebecka en ung vuxen som vill ha en personlig klädstil.

– Jag skulle inte säga att de är några modeslavar, de gillar kläder med lite “edge”. De är hippa! Många kommer in och frågar efter specifika festkläder. Till exempel kanske de ska gå på fest med 70-talstema, eller har sittning på universitetet och behöver en klänning eller kostym. Sånt som man kanske inte har hemma. Själv har jag ofta på mig de här kläderna till vardags men även till fest.

Jag undrar om hon tjänar pengar på klädbiblioteket.

– Nej, det är ideellt. Jag tycker det är en så himla bra grej. Jag lånar ju också och på så sätt tjänar jag ju på det hela. Jag vill inte ha en massa kläder i garderoben och nu kan jag ha nya kläder hela tiden. Det blir också så att jag vågar prova på nya grejer utan att det kostar.

– Vi har pratat om att man kanske skulle kunna leva på det här. Vi funderade på sponsring, men då blir det ju reklam. Ska man gå med på reglerna eller inte? Då blir det ju som att man legitimerar det hela. Vi funderar på hur man kan generera pengar på annat sätt.. Men det är svårt.

Umeå Klädbibliotek är tydliga med sin värdegrund och sitt mål:

“Vi tycker att kläder och stil är något så oerhört viktigt för vår identitet; samtidigt är modeindustrin och dess krav på ständig förnyelse problematisk ur miljösynpunkt. Därför har vi startat ett klädbibliotek, där du för en minimal avgift och med minsta möjliga miljöpåverkan kan utvidga din garderob flera gånger om!”

Demokratikollektivet Watch it!_flickr_klädoteket

Nu tänker du kanske, kära läsare: Övertyga mig lite till. Varför ska jag starta klädbibliotek i mitt kvarter?

DelaEko samlar ihop det:

1. Alla sparar pengar och blir snyggare.

2. Alla drar ner på konsumtionen.

3. Att känna igen och prata lite med sina grannar skapar trygghet.

Men varför ska just jag starta klädbibliotek?
Om vi kokar ner det, blir det antagligen för att du vill ha ett meningsfullt liv*.

Ok, jag är på! Hur gör jag då när jag vill starta klädbibliotek?
Rebecka berättar om organiseringen kring Umeå Klädbibliotek:

– Vår lokal står kommunen för. Den ligger i Hamnmagasinet, ett område där mycket fritids- och ungdomsaktiviteter hålls, bland annat ungdomsgården, danskurser och sådant. Verksamheten hålls via studieförbundet Vi Unga.

– Man kan ju börja med att kontakta studieförbundet för ekonomiskt uppstartsstöd. Men sen kostar det ingenting. Vi har inte köpt någonting…kanske något till inredningen.

– Sedan ska man samla in kläder. Det är bara fantasin som sätter gränser! Vi startade med att anordna en fest, där inträdet var ett klädesplagg! För att bygga upp själva grunden för utbudet.

På frågan om vad som krävs för att driva ett klädbibliotek svarar Rebecka:

– Parfymfritt tvättmedel! Och var kreativ och orädd! De flesta kommer tycka det är bra! Det är den åsikten vi möter mest, att det är bra.

Något mer jag bör tänka på?
DelaEko samlar tre “måsten” för att lyckas med ditt klädbibliotek:

1. Sätt ihop en bra grupp att jobba i. Var tydlig i kommunikationen för att undvika missförstånd och jobbiga situationer.

2. Vad är syftet och vad vill ni uppnå? Diskutera er värdegrund och sätt upp mål. Obs! Slarva inte med detta!

3. Umgås även utanför arbetet. Det är ofta i de informella situationerna de bästa idéerna kring arbetet kommer upp. Det är även här tillit för varandra odlas.

Till websidan för Umeå Klädbibliotek.
Läs mer om existerande klädbibliotek i ett av våra tidigare inlägg.
* Titta gärna på det här klippet från TED Talk med Martin Seligman, orförande för Amerikanska Psykologförbundet 1998.

Vi avslutar med ett evenemangstips:
Klädoteket i Göteborg arrangerar evenemanget “Fashion [Re]Maker – Årets mest hållbara modetävling”. Mer information om evenemanget här.

Gillade du det här med klädbibliotek? Då ska du läsa nästkommande tre inlägg. Där handlar det om Sveriges tillväxt och hur om vad det har med dig att göra. Du kan också kolla in vår växande lista på blogginlägg om “Hur du delar”.

Bilder, höst upp först: Simon Fernandez och Demokratokollektivet Watch it!

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 thoughts on “Hur du startar klädbibliotek – Intervju och tre listor med tips!

 • Saskia

  Jag vill låna kläder! Finns det klädbibliotek i Uppsala/Stockholm? Nån som vet? Lite långt att åka till Umeå ;)

  • DelaEko

   Ja! Det finns än så länge inte en uppsjö av dem i Stockholmsområdet, men ett par stycken. Det finns ett på Göteborgs nation i Uppsala. I Stockholm finns Lånegarderoben i Midsommarkransen (de ska däremot flytta till ny adress, kolla deras hemsida) och Sabina and friends på Grev Turegatan. Fler är dock att vänta och vi håller såklart ögonen öppna.
   Om du har vägarna förbi Malmö, Umeå, Göteborg, Borås (de har just öppnat, på Fashion Gallery!), eller Norrköping, så passa på att besöka klädoteken där!

 • Justin

  Klädbiblioteket i Göteborg är helt fruktansvärt! Stoooor varning och big nono! Noll service, oorganiserade, riktigt otrevliga, dyra och där kläderna är fula, smutsiga och söndriga. Sen känns det som att bara en typ av människor är välkomna in…