map jam OuiShare rome

Hur du fixar ett grymt Map Jam


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

 

Du som är musiker är väl bekant med upplägget för ett jam, det vill säga: ni träffas ett litet gäng med varsitt instrument och helt enkelt lirar ihop. Det är löst och ledigt, inga måsten och inget mål är uppsatt. Det ska inte bli en färdig låt. Meningen är istället att du ska utveckla ditt musicerande och helt enkel ha kul tillsammans med andra.

Ett MapJam, ett kartgörar-jam, fungerar på samma sätt. Men här gör ni kartor ihop istället för musik.

Ni gör digitala kartor över sjyssta verksamheter, sådant som är del av den tysta revolutionen. Sådana verksamheter som är del av den växande delningsekonomin. Det kan vara alla Maker-spaces, alla kooperativ, alla lånenätverk, alla klädbibliotek, alla som erbjuder gratis frukt, alla MapJam, eller vad ni nu bestämmer er för. Så länge det finns utrymme för mer solidaritet i världen kommer kartan inte bli färdig, och ni har chans att fortsätta jamma vid andra tillfällen.

Genom att kartlägga och visa upp de här verksamheterna visar ni att en annan värld inte bara är möjligt, ni visar att den redan är här!

Lyckas med ert MapJam – planera så lite som möjligt.

På engelska finns ett bra ord: co-creating. Att skapa tillsammans. Själva kartan skapar ni tillsammans, men se även förberedelserna som en chans att skapa tillsammans – bjud in deltagarna att tillsammans med dig anordna festen. Vill ni ha ett stort eller litet MapJam? Var ska ni vara? Vilka sorters tilltugg? Ska ni dansa eller fika i pauserna?

Här följer några tips på vägen.

Innan ni börjar anmäler ni er här.

  1. Alla tar med sitt eget instrument (en bärbar dator). Se till att det finns tillräckligt med WiFi!
  2. Google Maps är enklast. Så här börjar ni: Logga in på ditt Googlekonto och klicka på “Kartor”. Klicka sedan på “Mina Platser”. Följ instruktionerna. Det är superenkelt! Men glöm för tusan inte att ställa in kartan som “Offentligt på webben – alla på Internet kan hitta och redigera objekt”. Detta gör du genom att klicka på den gröna knappen som heter “Dela” uppe i högra hörnet. På samma ställe ska du ställa in “Redigeringsbehöriga får lägga till personer och ändra behörigheter”. Att öppna är att dela. Det rekommenderas dock (av öppenhetsskäl) att ni använder Open Street Maps – mer om detta (och fler tips) här (.pdf)!
  3. Ta pauser och gör något helt annat en stund. Solhälsningen? Charader? Macarena?
  4. När ni är klara för dagen, fira ert arbete!
  5. Dela kartan överallt. Shareable.net samlar ihop alla kartor så skicka till dem. Posta den även på DelaEkos Facebooksida så hjälper vi att sprida den genom våra kanaler. Hashtagen är #mapjam om du vill Twittra.

 

Map Jam är en årligen återkommande internationell tvåveckorsfest!

Årets Map Jam hålls 13:e – 26:e oktober. Det är webmagazinet Shareable.net som dragit igång det hela och kartläggningen är starkt kopplat till The Sharing Cities Network, som vi skrivit tidigare om.

Map Jam 2014 är i full gång och redan har ett femtiotal evenemang anmält sig. Städer i bland annat USA, Indonesien, Norge, Spanien och Kenya har anmält sig.

Kom igen! Representera din stad!

 

Video: Shareable.net
Bild: OuiShare Rome

 

I nästa inlägg får du en inbjudan! Missa inte!

 

Mer:

Shareable.net: Sätt den nya ekonomin på kartan

Fruktkartor

Göteborgs #MapJam

Stockholms #MapJam

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *