Monument Valley

Hur du delar tv- och dataspel


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

 

Text: Marcus Johansson

Hey! Listen! Jag tänkte dela med mig av lite tips på tjänster som låter dig minska din egna konsumtion av tv- och dataspel med hjälp av *trumvirvel* you guessed it! Kollaborativt ägande!

 

Bibliotek

Nästa gång du blir sugen på att köra ett spel du inte har, gå förbi biblioteket i din stad och se om spelet finns där. I dag kan en låna tv-spel på i princip alla bibliotek och vissa bibliotek, till exempel Dynamo i Göteborg, låter dig spela spel på plats. Många bibliotek arrangerar även turneringar i olika spel.

Tråkigt för de av oss som gillar äldre spel är dock att de flesta bibliotek i dag enbart lånar ut spel gjorda för sjunde generationens spelkonsoler, såsom Xbox 360 och Playstation 3. Dessutom skiljer sig utbudet mycket från stad till stad. Exempelvis har Uppsala bibliotek över 600 spel medan Örebro har färre än 200.

 

Sverok-föreningar

Många Sverok-föreningar fokuserar just på tv- och dataspel. Vissa har ett gemensamt bibliotek där du kan låna spel och spela på plats tillsammans med andra medlemmar. Jag uppmanar er alla att ta kontakt med en Sverok-förening i er närhet om ni är intresserade.

Här kan du se en fantastisk karta över alla Sverok-föreningar runt om i Sverige med information om de olika föreningarna.

 

Steam’s familjedelning

Vi är många som främst spelar våra spel digitalt och som därför inte har nytta av de tidigare nämnda tjänsterna, men faktum är att det även finns en del tjänster för att dela spel med varandra digitalt. En sådan tjänst finns på speljätten Valve’s underhållningsplattform Steam.

Steams familjedelning är en tjänst som tillåter dig att dela med dig av ditt spelbibliotek till din familj och dina vänner. Detta innebär att du inte enbart får tillgång till de spel som du själv äger utan att du även kan spela de spel som dina vänner äger.

I dagsläget kan du enbart ge fem andra Steam-användare tillgång till ditt bibliotek, men det innebär ändå att du kan låta fler njuta av dina spel som du tycker så mycket om.

Jag tyckte att det var lite krångligt att få till delningen så jag bjuder här på lite förenklade instruktioner. För att dela ditt bibliotek med någon behöver du först logga in på ditt Steamkonto via personens dator, sedan går du in på fliken inställningar och väljer att, under fliken familjedelning, kryssa i din kompis användarnamn. Nu bör din vän ha tillgång inte bara till sitt, utan också till ditt bibliotek.

Du kan självklart också låta din vän logga in på ditt Steamkonto. Du kan låta totalt tio olika enheter ha tillgång till ett och samma Steamkonto.

 

PS4 Share Play och Game Share

Sony har på Playstation 4 tjänsterna Share Play och Game Share.

Share Play låter andra spelare spela dina spel tillsammans med dig fastän de inte själva äger spelet. Så om du vill spela co-op, spöa upp din kompis eller ha hjälp med en svår boss verkar det här vara en bra tjänst för dig.

Game Share är endast något jag hört om ryktesvägen, och inget jag vare sig har testat själv eller funnit information om på Playstations officiella hemsida. Tjänstens funktion verkar enligt mig vara ungefär densamma som Steam’s familjedelning. Ställ in ditt konto som huvudkonto på en väns konsol, så kan alla konton på den konsolen spela dina spel. En kan också spela spel samtidigt som de spelas på en annan konsol.

Ytterligare instruktioner om hur du går till väga finns här.

Det var de tipsen jag hade idag! Om någon av er känner till något annat bra initiativ på den här fronten får ni väldigt gärna kommentera nedan.

 


Bild från spelet Monument Valley
Yosshi på Flickr.

 

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *