Kartfix

Hur du delar … allt(!) med en karta


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Har du någon gång googlat en adress? Tittat på en digital karta? Kanske har du till och med hittat till en ny restaurang med hjälp av din mobiltelefon. För tio år sedan hade det här låtit som en fantasi, idag tycker du antagligen att frågorna är dumma.

Göteborg och Stockholm är del av ny världskarta
Tänk om du med en enkel internetsökning kunde få fram adressen till närmaste verktygsbibliotek? Om du kunde dra upp din smarta telefon ur fickan och knappa fram en karta över din stads gemensamma odlingar, dit du kan gå för att plantera en avocadokärna eller plocka en lök? Nu är det möjligt i över 80 städer i världen! Mellan den 13 och 26 oktober i år kartlades – för andra året i rad – platser där vi kan dela, byta, ge, få, låna och hyra prylar, tjänster och plats genom den kollaborativa ekonomin, i städer i bland annat Kenya, Norge, Indonesien och USA.

MapJam2014_2_red

Brainstorming kring kategorierna på Stockholmskartan.

Två av de kartlagda städerna ligger i Sverige: Göteborg och Stockholm. DelaEko höll i Stockholms kartläggning, eller ”Map Jam” som evenemanget kallas. Som namnet avslöjar handlade kartläggningen om att ”jamma” ihop en karta, det vill säga: vi byggde kartan tillsammans, kartläggningen skedde spontant utan alltför hämmande planering – och precis som musiken i ett jazz-jam blir kartan i ett kart-jam aldrig avslutad. Tanken är att kartorna ska växa ihop allt eftersom nya delarmöjligheter poppar upp.

Var med och bygg kartan – ett ständigt ofärdigt projekt
Tanken med ett Map Jam, till skillnad från att i ensamhet knåpa ihop en karta, blev också i praktiken lyckad. Under DelaEkos Map Jam var det tydligt hur deltagarnas olika erfarenheter och infallsvinklar fick kartan att expandera. Någon letade efter lokaler för kostnadsfri mattehjälp, någon annan påtalade gratis danslektioner. En tredje “jammare” googlade engagerat efter personalkooperativ. Map Jammet var samskapande i praktiken.

MapJam2014_3_red

Stockholms Map Jam höll till på Impact Hub, där flera workshops och seminarier hölls under dagen.

MapJam2014

Medskapare till DelaEkos seminarium om kollaborativ ekonomi och Map Jam.

Den delande rörelsen inom kollaborativ ekonomi handlar till stor del om öppenhet och transparens. Därför är alla kartor självklart öppna, vilket innebär att du ständigt kan lägga till nya punkter i dem. På så sätt bygger vi upp en gemensam karta, baserad på den samlade kunskapen om våra närområden.

Än så länge finns gratisbutiker, bibliotek, “delad kreativitet” (till exempel gemensamägda konstnärsgrupper), samåkningsgrupper, kooperativ och gemensamma odlingar på kartan. Vad vill du se mer?

 

Stockholmskartan hittar du här.

Göteborgskartan hittar du här.

Här finns mappen med de verktyg du behöver för att själv bygga kartor.

Läs mer om Map Jam i DelaEkos tidigare inlägg.   

 

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *