Hur DU blir en statistiker: uppdatera din världsbild och dela den vidare


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Ordet “statistik” ger många människor kalla kårar. Om du är en av dem rekommenderar jag en kur med Gapminder – en stiftelse med målet att göra statistik enkel och lättillgänglig, och på så sätt bidra till hållbar global utveckling.

Hur då? kanske du frågar dig. Vad har siffror, grafer och fåniga decimaler med hållbarhet att göra? En motfråga: hur många barn föder varje kvinna i Addis Abeba i snitt? Hur stora är familjerna i Bangladesh?

När Gapminder frågade människor i Storbritannien trodde nio av tio tillfrågade att familjerna i Bangladesh är större än vad de är. När människor i andra länder fick samma fråga fick de i stort sett samma svar.

Vad tror du? Hur många barn föds i genomsnitt per kvinna i Bangladesh?

Världen är inte längre delad i två

Många av de tillfrågade svarade att kvinnorna i Bangladesh föder över 5 barn per kvinna. Det stämde för trettio år sedan, men nu* är siffran 2,2. Som jämförelse var antalet i Sverige samma år 1,9. Alltså inga enorma skillnader.

Det är inte bara i Bangladesh som tvåbarnsfamiljen är norm. Detsamma gäller i bland annat Brasilien, Vietnam och Indien. Och i Addis Abeba? Där är enbarnsfamiljen det vanligaste.

Våra många gånger felaktiga föreställningar om världen är någonting som Hans Rosling föreläser mycket om. Han är professor i internationell hälsa och en av grundarna till Gapminder. Har menar att världen inte längre är uppdelad i utvecklingsländer och industriländer. Inte heller kan vi längre prata om “första”, “andra” eller “tredje” världen. Världen i dag är en annan än den var för trettio år sedan, men våra föreställningar om den stämmer bättre överens med hur den såg ut då.

Rätt kunskap ger hållbarhet

Det första steget till att leva hållbart måste vara kunskapen om hur vi lever hållbart. Och för att känna till detta måste vi förstå hur världen i dag ser ut.

Världen är många gånger en bättre plats än vi tror. Människor tycker om att lära sig. Människor tycker om att få andra att må bra. Människor vill utvecklas, och har kapacitet att göra det. Först när vi inser detta kan vi bryta gamla tankemönster som låser oss i förlegade handlingar. Delandets ekonomi är bara en av alla rörelser för förändring, där mänsklig kreativitet och kunskap är helt centralt.

Kolla gärna runt på delaeko.se för att få en smak av hur världen också ser ut, när vi släpper de föreställningar vi ofta omger oss med. Visste du till exempel att många väljer att låna sina festkläder i stället för att äga dem? Att det finns helt öppna universitetsutbildningar att tillgå gratis på internet? Att det finns elever som får går i skola där kreativiteten står i centrum?

Hur du hittar kunskapen och sprider den

På Gapminder finns statistik rörande ekonomi, miljö och sociala frågor. Stiftelsen är ett utmärkt exempel på en verksamhet för kunskapsspridning, och liksom Wikipedia är den både gratis och lättillgänglig.

Statistiken på Gapminder presenteras i pedagogiska cirklar, i de interaktiva graferna ”Gapminder World”, för att visualisera de kanske lite tristare siffrorna bakom. Välj vad du vill veta mer om och följ utvecklingen från år 1800 till i dag, i Sverige, i något annat land, eller i hela världen. Om du inte redan älskar statistik, så kommer du snart att göra det.

Uppdatera din världsbild och dela den vidare – vi behöver det!

 

Se Hans Roslings 60-minuters föreläsning om framtidens befolkning. Rolig, spännande och nyttig! Kolla också in några av Gapminders och Roslings många TED-talks.

*statistik från år 2012

 

 

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *