Gungande_barn3

Haka upp dig på torget – helt gratis i sommar!


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Mannen som ligger utsträckt på bänken kikar misstänksamt mot oss. Barnen skrattar och pekar. En kvinna backar en bit, tar fram mobilen och fotar. Det är oss de slänger sina nyfikna blickar mot: vi gör någonting konstigt. Någonting de flesta inte har sett göras förut – inte här, mitt på torget. Vad gör vi? Vi spänner upp två hängmattor, dukar upp kaffetermosen och äter blåbärspaj.

– Man behöver inte ha ett hus och en trädgård för att ha trevligt. Min vision är att man ska kunna ta sin hängmatta och gå ned till vattnet, eller skogen där nere. Eller bara hänga här på torget.

Det säger Gunilla Boivie, ägare till hängmattsbutiken Stora Famnen Hängmattor vid Blackebergs torg i Stockholm. Hon har nyligen dragit igång ett projekt där människor gratis kan låna med sig hängmattor från hennes butik. Inspiration har hon fått från sina reser runtom i världen, bland annat Mexiko där det kryllar av hängmattor. Hon talar passionerat om hängmattorna: i de mexikanska vardagsrummen, i Luxparken på Lilla Essingen, och förhoppningsvis snart här, på Blackebergs torg. Men varför just hängmattor?

– Alla hittar sin grej. Sin mission och sin passion, svarar Gunilla Boivie. För mig blev det hängmattor. Det är en intressant  produkt att sälja för den förmedlar också livsstilsvärden.

Gunilla1

Gunilla Boivie provhänger i lånemattan på torget.

 

När Gunilla Boivie pratar om livsstilsvärden nämner hon bland annat att hon vill starta kollektivboenden: seniorboenden och något enkelt, miljöinriktad semesterboende. Hon vill underlätta för människor att träffa varandra, att hitta ett sammanhang i sina liv. Och där tycker hon att hängmattor kan spela en roll:

– Min förhoppning är att folk ska komma på att ta med sin matta ned till vattnet. Det är en grej som jag har haft så mycket nytta av. Jag blir glad när jag ser att folk gör det.

Gunilla Boivie tycker om utlåning som fenomen. Hon har lånat ut hängmattor förut, bland annat på Helsingborgs stadsbibliotek, där hon hade saknat någonstans att hänga och därför startade mattutlåningen. Även i Rosenhills caféträdgård lånade hon tidigare ut sina mattor, i ett hängmattshotell. I caféträdgården tog de också ofta betalt på kontantkredit – ett förtroende som har bidragit till att skapa god stämning mellan verksamheten och kunderna.

– Det jag gillar med utlåning är att det är förtroende, och folk tar det förtroendet. Min erfarenhet är att de alltid kommer tillbaka, säger hon.

Men vågar man verkligen lita på vem som helst? Vi undrar om hon inte är rädd att mattor ska försvinna, eller gå sönder, under utlåningen.

– Neej, säger hon med eftertryck. Det får man i så fall ta då. Det får gå på svinnkontot. Vinsterna är så mycket större.

Gunilla_Angelica

Gunilla Boivie berättar för DelaEkos Angelica om sina Blackebergsvisioner.

 

Det här förtroendet hon pratar om lyser igenom under hela mötet; hon har lärt sig att de allra flesta människor går att lita på. Men det är inte bara visionen om ett samhälle där människor litar på varandra som lockar henne, hon tror också att utlåningen av hängmattor kan få fler människor att hitta till hennes butik. Hon talar av erfarenhet från Rosenhills verksamhet, där hon har jobbat i flera år:

– Tanken är att ha kul, sedan tjänar man pengar på det som bieffekt. Men det är det roliga, att missionera sin grej, som är motorn.

När vi pratar om utlåning och om den livsstil Gunilla Boivie vill missionera, kommer vi osökt in på konsumtion. Vi har för mycket onödiga prylar, tycker hon – vissa saker är bättre att låna de gånger man vill använda dem. Hon menar att konsumtionen är ett problem för många, och vi håller såklart med.

– En gång i tiden var det ju kul att konsumera. När man var fattig var varenda sak ett byte. Det är ju fortfarande ett kap när man köper något, men rätt snabbt är det över. Då är det nästa grej. Det är det som är konsumtionskicken. Man får se upp lite med det där, vi har ju ändå jägar- och samlarbeteendet i våra gener. Det triggar oss, säger Gunilla Boivie som hoppas att låneverksamheter kommer att sprida sig.

GB_softa_vid_stranden

Gunillas Blackebergsmission: ”Sommarens bästa häng hittar du i Blackeberg. Allemansrätten är unik. Och luften är fri. Har du inte pengar att köpa en hängmatta så får du låna av oss!” Foto: Gunilla Boivie. 

 

Efter allt prat om hängmattor kan vi inte låta bli att undra om det ligger någonting mer bakom entusiasmen för hängmattor: är det en protest mot någonting? Hon skrattar och berättar om protestaktioner där organisationer har använt sig av just hängmattan för att föra fram sitt budskap.

– Greenpeace hade faktiskt någon aktion med hängmattor. Där gav hängmattorna ett uttryck av arrogans nästan, och humor, sådär precis på gränsen, berättar hon.

Gungande_barn

Det dröjer inte länge innan barnen tar plats i hängmattan. De vuxna är svårare, tycker Gunilla Boivie. 

 

Vi spanar mot den hängmatta som vi satt upp utanför biblioteket, på andra sidan torget. Medan vi pratade har två barn slagit sig ned, de skrattar och gungar. De vuxna är fegare, menar Gunilla Boivie. Dem behöver man pusha lite och bjuda in i hängmattan. Än så länge finns tre mattor till utlåning: två i hennes butik och en på biblioteket. Men helst skulle hon vilja fylla hela torget med mattor. Hon fortsätter:

– Det finns en protest i hängmattsliggandet.  Hängmattan är ju för många en symbol för den ultimata avslappningen. Det finns en carelessness i det. En protest mot prestation, ett gäckande som är rebelliskt nästan. Det tycker jag är kul.

 

Hur du lånar hängmattor i Blackeberg, Stockholm

Hängmattorna finns att låna under sommaren på Blackebergs torg. En matta finns på biblioteket och två mattor finns i Gunillas butik, Stora Famnen Hängmattor. Ytterligare en finns upphängd vid fruktståndet.

Låna matta på biblioteket:
– Visa upp ditt lånekort
– Hämta ut mattan (gärna tillsammans med en bok!)

Låna matta från butiken (Stora Famnen Hängmattor, intill Blackebergs tunnelbaneuppgång):
– Visa upp ID-handling, skriv på ett litet låneavtal
– Hämta ut mattan (ta gärna med den till stranden, skogen, eller dit du vill)
– Inom 24 timmar ska mattan lämnas tillbaka

 

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *