Grist_shareable

Grundkurs i delande


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

”Sharing isn’t something we need to relearn. It’s a childhood skill we’ve never lost, like riding a bike.” Så skriver Paul M. David på Shareable.net, en hemsida för kollaborativ ekonomi i USA.

För många människor i vår del av världen är det en självklarhet att äga sin egen skidjacka, sin hammare, gräsklippare och bil. Man kanske smäller upp en tavla eller en krok någon gång per år, och då är det smidigt att den där verktygslådan ligger beredd under lagret av damm i det överfyllda utrymmet som kanske kallas hobbyrum, garage, städskrubb eller garderob. Såklart är det nödvändigt för varje hushåll att ha en verktygslåda. Och en gräsklippare. Och en bil. Och skidkläder. Och en motorsåg med fyrtaktsmotor. Och högtryckstvätt. Och en takbox. Och … Och andra dyra saker som tillsammans fyller upp ett eller två Shurgardförråd – som också kostar.

Men tänk om alla dessa saker inte alls är en nödvändighet. Tänk om de i stället är en belastning. En belastning som tillsammans med andra nödvändiga belastningar fyller upp ett helt rum.

Att dela på saker kan upplevas som en lättnad. Du frigör utrymme i hemmet när du inte behöver lagra alla verktyg och stora apparater själv – apparater som du ändå inte använder särskilt ofta.

Den kollaborativa ekonomin handlar just om det: att dela på resurser. Resurserna kan vara saker, som verktygslådan eller bilen, eller tjänster, som att samåka med bil eller att hjälpa någon att rensa rabatter (läs mer i Hur du delar tid).

Det finns många fördelar med delande. Du sparar plats och pengar, du får ett utökat kontaktnät, och det spar på jordens begränsade, och i många fall sinande, resurser.

Att dela är enkelt. Det första steget är att ta kontakt med potentiella delare. Det kan vara grannarna, kollegorna eller kursarna, eller kanske en bekants vän som du når ut till genom ett inlägg på facebook eller twitter. När ni är några stycken med intresse att dela på någonting är det bara att köra igång (se inlägget om hur du startar lokalt nätverk).

I många fall finns det redan uppstartade grupper för delande: bilpooler, klädbibliotek, leksaksbibliotek. Numera finns ju till och med bibliotek för cyklar! I Stockholm har det också poppat upp allt fler lånecyklar – ett utmärkt exempel på hur du kan dela resurser med människor i en hel stad.

Håll utkik på vår sida om hur du delar, där vi löpande tipsar om etablerade delningsnätverk och andra tillfällen att dela på saker.

Bild: Shareable. Illustratör: Susie Cagle.

Länkar
Shareable.net – om kollaborativ ekonomi i USA
Stockholm City Bikes – låna cykel i Stockholm

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *