pauline_wikicenter

Gratis internet till alla, från rymden – hur du delar hållbarhetstips.


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Två 19-åriga svenskor, Paulina Bäckström och Caroline Gunnarsson, var en månad i Uganda för att undervisa om hur Wikipedia kan användas i syfte att sprida hållbar utveckling. De fick hundra tusen kronor av WWF för att genomföra projektet.

Wikimedia Sverige är drivande i projektet som utvecklar Wikipedia i Uganda. Bäckström och Gunnarsson var på plats under en månad och genomförde introduktionsutbildningar i hur man skriver artiklar i Wikipedia. Utbildningarna hölls för lärare, lantbrukare och andra nyckelpersoner, vilka sedan ska sprida detta vidare. Syftet är att kraftigt öka antalet artiklar som framförallt handlar om praktisk hållbar utveckling.

När “vanliga” människor själva kommer åt att sprida sina erfarenheter på Internet ökar jämställdheten, demokratin och öppenheten, och detta är också Wikimedia Sveriges syfte med projektet. Mer specifikt vill de också få en större andel kvinnliga artikelförfattare till Wikipedia. Artiklarna skrivs främst på luganda, men även på engelska, så erfarenhetsutbytet kan ske internationellt.

pauline_workshopWikipedia workshop i Uganda

Wikipedia är världens största uppslagsverk.

Till skillnad från det där hårdpärmade uppslagsverket i fyrtioelva delar med guldbokstäver på ryggen är Wikipedia gratis, fritt och öppet. Det står inte heller och samlar damm eller tar upp plats eftersom det ligger på nätet och innehållet uppdateras ständigt. I förra inlägget berättade vi lite om öppen källkod. Wikipedia bygger på samma princip: kunskap och erfarenheter är till för att spridas. Ordet wiki är hawaiianska och betyder snabb. En wiki är en websida som är öppen för redigering. Wikipedia är alltså ett uppslagsverk som vem som helst kan skriva i, redigera och dela. Det här innebär att du och alla andra i världen kan dela med er av er kunskap. Ni kan också förbättra varandras artiklar. Detta innebär självklart att du kan, om du vill, lägga ut osanningar, men uppdateringarna från andra kommer så ofta att det så att säga brukar rätta till sig självt.

Internet sammanlänkar. Men vilka får vara med?

Delandets ekonomi bygger på urgamla principer om samarbete inom gruppen, och idag är det möjligt att skala upp detta beteende till global skala, tack vare Internet. Byn kan vara global när vi önskar det. Söder om Sahara är det dock väldigt dyrt med Internet. Även om tillväxten är stor just nu och om internetanvändandet ökar kraftigt är det fortfarande ett storstadsfenomen och inte något som är förunnat den stora massan landsbygdsbor. Hur kommer vi ur denna rikemansdröm så att delandet kan bli en ekonomi att räkna med?

Wikemedia Foundation utgör en god hjälp på vägen. De avtalar med stora internetleverantörer i Uganda och andra delar av världen, så att det blir gratis att surfa på Wikipedia. De står också för en del av kostnaden för det Wikipediacenter som håller på att byggas i Mbazzi. Hit ska boende i området kunna komma och surfa gratis. Datorerna, vilka är solcellsdrivna bekostas av Wewi Telecommunications. Projektledaren är Paul Kiguba. Centret invigdes i början av februari i år och Paulina Bäckström skriver på sin blogg:

– Idag höll vi vår första workshop för Mbazzi farmers association i det nya wikipediacentret i Mbazzi! Wikipediacentret är det första i världen, så det var nog en speciell känsla för både oss, Paul och deltagarna. Centret har gjorts väldigt fint med färg, fönster och dörrar är på plats liksom stolar och bord och en whiteboard. Det som fattas är en skylt, solpaneler och datorer. Men de kommer sakta men säkert. Vi hade ungefär räknat med en grupp på ca 10 personer, det kom 16! Budskapet måste ha spridit sig i byn.

paulinebäckström_wifi“Trying out the wifi on the countryside in Mbazzi village! Anything goes!!”
skriver Pauline till sin bild på Twitter.

Det är inte bara Wiki-folket som vill se att hela mänskligheten har tillgång till Internet. Google, Facebook och Microsoft tävlar också om vilka som kommer först. Det kanske mest spännande projektet heter dock Outernet, och drivs av Media Development Investment Fund, en icke vinstdrivande organisation för yttrandefrihet och öppen information. De vill ge hela världen gratis internet – från rymden.

Utbildning som hållbar utveckling.

WWF har länge arbetat med utbildning om hållbar utveckling i länderna runt Viktoriasjön och därför passar Wikipediaprojektet väl in i WWF’s eget arbete. Utbildning är inte bara grunden till ett demokratiskt samhälle utan också oerhört viktigt för ett ekologiskt hållbart samhälle.

Den svenske naturkunskapsläraren Dan Frendin och hans kollega i Uganda, Paul Kiguba, är de som kan sägas vara ursprunget till Wikiprojektet. Dan Frendin har länge använt websidor istället för böcker som läromedel i sin undervisning och det är hans föredetta elever som åkte till Uganda för att utveckla lugandiska Wikipedia. Han är med i Sveriges Radios program Klotet och talar om Wikipedia som undervisningsmaterial, inte bara för skolelever, utan också för allmänheten. Vi på DelaEko spärrade upp öronen rejält när Dan Frendin berättade om det forum på Wikipedia som är till för att diskutera och öka mängden artiklar om hållbar utveckling. Denna sida kan fungera som en öppen och delad handbok i hållbar utveckling.

– Det här har potential att bli en ny folkbildningsrörelse för mänsklig överlevnad på jorden, säger Dan Frendin.

 carolinegunnarsson_twitterPaulina Bäckström och Caroline Gunnarsson.

Delad kunskap, vad kan vara bättre?

Hela DelaEkos idé är att vi, du och jag, faktiskt själva kan bygga ett hållbart samhälle, både socialt, ekologiskt och ekonomiskt, genom att dela. Vi kan dela på prylar, vi kan dela på kunskap och vi kan dela på tid. Detta är hållbar utveckling för oss. Så från och med nu kommer vi på DelaEko att ge oss på Wikipedia. Vi kommer att lägga ut artiklar om hållbar utveckling och vi kommer att vara med i diskussionsgruppen. Gör det du med. Den kunskap du har i skrivbordslådan kan bli någon annans nyhet.

 

Lyssna på SR Klotets program om projektet i Uganda.
Läs mer om Internet i klassrummet på Klotets hemsida.
Mer om Wikipedia i undervisningen på Frendins blogg.
Om Wikipedia som handbok i hållbar utveckling på Frendins blogg.
Här kan du börja om när vill skapa egna artiklar om hållbar utveckling på Wikipedia.
Läs mer om Outernet.

Bilder: Ej CC. Tack till Caroline Gunnarsson och Pauline Bäckström.

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *