Göteborg_wikimedia_ErikSöderström

Göteborg – Sveriges första Sharing City


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

 

Är din stad en delningsstad? Finns det komponenter i din stad som har delande som kärna? Då är bara att ansluta sig till det globala nätverket The Sharing Cities Network.

Nätverket började som ett sätt att sammanföra ledare för delningsprojekt i USA, men utvecklades snabbt till att föra samman delningsstäder världen över, stora som små.

Mira Luna är drivande i projektet. Hon bor på USAs västkust och ligger bakom webmagazinet Shareable.net. Vi tar en mejlintervju, det är enklast så på grund av tidsskillnaden. Hon skriver:

– The Sharing Cities Network är en gräsrotsorganisation som hjälper lokala grupper och ledare att hitta varandra så att de tillsammans kan skapa helt delande städer. Dessa kommer att förändra vår ekonomi och vår kultur. Vi hjälper till med utbildningar och information. [reds. översättning]

Det handlar alltså om städer där det finns prylbibliotek, anordnas bytesdagar, eller städer som kanske har egen valuta.

 

Men det kan vara så mycket större än så

Seoul (Sydkorea) driver projektet Sharing City och siktar på att bli själva förebilden för en delningsstad. Seouls projekt påbörjades alltså oberoende av nätverket, men de har valt att ansluta sig för att kunna dela med sig och ta del av andras erfarenheter. I Seoul skapas det nu mängder infrastruktur och verktyg som inte bara underlättar för invånarna att dela, det hjälper också nya kollaborativa företag att ta plats och utvecklas. Ett sådant företag är OpenCloset, ett riktigt tjusigt klädotek (och bara ett av 32 nystartade lånotek!), ett annat är samåkningsföretaget SoCar. En naturlig del i Seouls satsning är att man jobbar på att göra offentliga resurser mer tillgängliga, man öppnar också upp data som en del i detta.

Seouls innovationsdepartement uppmanar till och med boende i de många och tätt bebodda lägenhetskomplexen att själva skapa bytesbutiker i huset. Detta för att skapa en känsla av samhörighet, för att bygga fungerande lokalsamhällen fyllda med tillit och trygghet (något som vi på DelaEko ofta understryker vikten av). Trots att staden har denna medvetna strategi är Sharing City inte ett projekt som påtvingas invånarna. I slutändan är det de som väljer om de vill fortsätta på den här vägen eller inte. Generalsekreteraren för innovationsdepartementet säger till Shareable.net:

Det är inte önskvärt att myndigheter lägger sig i marknaden för att föra fram delandets ekonomi. Staden ska däremot bygga infrastruktur såsom lagar, institutioner och socialt kapital – staden ska bana väg och stärka ekosystemet [av sociala entreprenörer, ideella organisationer, myndigheter, företag osv. Reds. anm.] så att delandets ekonomi kan växa. Det här är ett kreativt partnerskap mellan det privata och det offentliga. [reds. övers.]

 

opencloset_shareable
OpenCloset, ett av 32 nyöppnade lånotek i Seoul.

 

Om en megastad som Seoul kan göra det, kan våra svenska städer det också.

En del gör det redan. Malmö stad ligger i framkant med sitt projekt Malvin (Malmö Vinner), där möbler, hjälpmedel och annat numera lätt kan byta ägare. Malvin har varit igång ett år och staden har sparat in flera miljoner kronor och flera Stockholmskommuner tar nu efter. De har tagit hjälp av off2off, ett företag som specialiserat sig på att få resurser att cirkulera i samhället, mellan olika offentliga verksamheter.

Malmö skulle kunna ingå i Sharing Cities Network. Men inte bara hela städer välkomnas till nätverket. Ideella delarprojekt som klädotek, fruktförmedlingar och bytesdagar (samt DelaEko) kan också ansluta sig, och därmed representera sin stad. Mira Luna berättar om kriterierna för att ansluta sig till nätverket:

I mindre städer kan ett fåtal hängivna människor göra stor skillnad. Sedan finns det städer som har hela stadsplaner vad gäller delande, som Los Angeles, som hoppas bli förebilder. Men dessa har fortfarande lång väg att gå (utom möjligtvis Seoul). Det är en väg som aldrig tar slut. Det skulle verkligen kunna ta en livstid att bygga upp en stad som har delad utbildning, delat boende, delade jobb, mat, resväg, finanser, vård, konst och rekreation.

– Det handlar mer om att ta beslutet att välja just den vägen, att organisera sig, ha en plan, och förhoppningsvis ha lite kul på vägen. [reds. övers.]

 

I Göteborg är det civilisterna som går i bräschen för delandets ekonomi

Här anordas varje år en heldag som uppmärksammar de företag, projekt och händelser som är en del av delandets ekonomi. Delningsdagen, som anordnas av föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg, är upptagen på listan över delningsevenemang världen över, och arrangörerna har anslutit Göteborg till nätverket Sharing Cities.

Göteborg är alltså Sveriges första “delande stad”. Blir din stad nästa?

Driver du ett klädotek? Ett kooperativ? Eller stadens satsning på öppna data? Anslut då din stad till Sharing Cities Network. Ni blir er stads representant i det internationella nätverket. Här får och ger ni tips, stöd och inspiration, och nya kontakter världen över skapas.

 

Vi kommer skriva mer på ämnet “den delande staden” – om vad svenska städer, kommuner och landsting kan göra för att skapa en mer hållbar framtid. Missa inget, följ oss på Facebook, Twitter och G+.

 

Läs mer:
Anslut er till nätverket Sharing Cities Network.

Seoul, staden som går i täten.

Kolla in Delningsdagen.

Läs mer om Malvin på deras bytessajt.

off2off är företaget som hjälper offentlig sektor att byta grejer med varann.

Collaboration Lab Camp Amsterdam 2014 – Konferensen som firar delningsstaden, öppet och gratis för alla. (länk till Facebook)

 

 

Bilder: Erik Söderström, Wikimedia Commons och Shareable.net

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *