Kladbytardag1

Glöm inte Hej


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

 

 

Här om veckan publicerade Raoul Wallenberg Academy en lista med 100 utmaningar för att stärka människors civilkurage. Mina favorittips är dessa:

 

Skapa en trygg stämning på offentliga platser genom att börja säga hej till personer du inte känner.

Ge bort en sak varje dag, t.ex en kram, en komplimang eller din tid.

Fråga personer i din omgivning hur de mår idag, och lyssna aktivt på svaret.

Mobilisera dig med människor som vill förändra samma sak som du, och engagera er tillsammans.

Gör något du tror på idag istället för något du tror förväntas av dig.

 

Jag fantiserar om en värld där jag och andra betar av listan utan svårigheter, där utmaningarna inte är utmaningar utan det självklara sättet att leva.

Det har börjat så smått, i området där jag bor. Grannar och främlingar har organiserat sig i ett nätverk, blivit en ny sorts hej-krets både digitalt och utanför hemmen. Föräldrar med småbarn berättar om en ny känsla av trygghet när grannar har uppgraderats från främlingar till bekanta och vänner. Människor med odlarlust har gått samman och beskriver hur de ska förvandla en oanvänd, död betongyta till ett grönsakspalats. Och i helgen anordnades en klädbytardag, mitt på torget!

Själv är jag allra mest glad över att bo i ett område där människor är intresserade av att känna varandra. Att nya plattformar skapas för att dela och byta saker; kanske kan vår tids konsumtionsmissbruk lindras med någonting som är mindre destruktivt mot planeten, varandra och vår mentala hälsa: tillgång framför ägande, personliga möten framför stressframtvingad effektivitet, nyfikenhet framför rädsla. Det måste vara ett starkt medel mot de odemokratiska krafterna i vår samtid.

Jag tror att sådana här lokala initiativ kan förändra världen till det bättre. Att ensamhet, främlingsfientlighet, konsumtionsmissbruk och stress alla på något sätt kan länkas till samma sjukdom i samhället: isolation – från varandra, från oss själva, från de värden vi vill men inte hinner/vågar/orkar leva efter.

PS. Glöm för all del inte att rösta. Och glöm för all del inte att säga hej.

 

 

 

 

 

 

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *