Film & Bok


 

Bra filmer, böcker och ljudklipp som har med kollaborativ ekonomi, delande, miljön eller annat spännande att göra.

Vill du dela med dig av ett bok -eller filmtips? Hör av dig! info(at)delaeko.se

 

Böcker vi gillar

Elinor Ostrom – Allmänningen som samhällsinstitution (Governing the Commons). Boken går metodiskt igenom olika former av förvaltning av gemensamma resurser, såsom vattentäkter, odlingar och fiskevatten, med lyckade och mindre lyckade exempel ur verkligheten. Mycket spännande och hoppingivande läsning med inslag både för den som är lite mindre insatt i ekonomi, och den som vill ha någonting tyngre att bita i. Ostrom fick Ekonomipriset i Alfred Nobels minne år 2009 och var hedersdoktor vid Uppsala universitet och Luleå tekniska universitet.

Markus Larsson, Leif Bratt och Johanna Sandahl – Hållbar utveckling och ekonomi inom planetens gränser. Lättläst och fängslande läsning för den som vill veta mer om begreppet hållbarhet – ekologisk, ekonomisk och social. På knappa trehundra sidor ger författarna en bred bild av olika ekonomiska teorier, såsom traditionell nationalekonomi, miljöekonomi, institutionell ekonomi och ekologisk ekonomi. Välanvända och ofta missförstådda index som BNP och Ekologiskt fotavtryck diskuteras och problematiseras.

David Jonstad – Kollaps. Jämförelser mellan vår nuvarande civilisation och tidigare civilisationer som kollapsat visar obehagliga likheter. Men trots det skrämmande ämnet kollaps – av miljön, ekonomin och hela civilisationer – infinner sig aldrig någon känsla av panik. För efter några kapitel börjar hoppet poppa upp; det verkliga hoppet verkar vara medmänskligheten. Det är inte människan med mest pengar på banken som klarar sig bäst i en ekonomisk kris eller vid en naturkatastrof. Det är människorna som har byggt upp en gemenskap med sina grannar, som känner sitt samhälle och vågar lita på andra. Läs en längre diskussion av Kollaps här.

 

Denna sida är lite tom – än så länge. Men det gör inget, för vi <3 Forever Beta!