shareable_hoppar

Det smittsamma delandet


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

 

”Hej! Jag kan låna ut min lilla Nissan Micra(02a) till dagsutflykter, storhandlingar, transporter och dylikt. Låna ett par timmar el under en dag men inga längre perioder. Tanka det du kör för el lägg motsvarande bensinpeng. Barnstolar finns för 1-2år och 4-6.”

Inlägget är hämtat från facebookgruppen för lån och byten i Västerort, där erbjudanden och förfrågningar haglar in. Gruppen är en del av Nätverket Västerort – det några månader unga nätverket med syfte att öka gemenskapen, trivseln och medmänskligheten i Västerort. Inspiration kommer bland annat från linje 17, nätverket som blivit känt genom de antinazistiska Kärrtorpdemonstrationerna.

I gruppen lånas och delas det till höger och vänster, stort som smått: garn och tomatfrön, kläder och kaninburar. Och för den som vill fördjupa sig i ett nytt ämne finns facklitteratur till låns. På ”ge bort-marknaden” är än så länge barnkläder och DVD-filmer hetast:

”Finns det någon som har Lejonkungen på DVD som vi kan få byta mot något?” lyder ett inlägg. Det dröjer inte länge innan svaret droppar in: ”Iwo tycker att den är så sorglig att han inte vill titta på den, så den kan ni gärna få!”.

Pumpipumpe

En man visar för sina grannar vad han har att låna ut. Mer om de schweiziska klistermärkena kan du läsa här.

Att delandet sprider sig i nätverket är det inget tvivel om. Men vad är det som orsakar denna bakterieliknande tillväxt av generositet? Är det ett uttryck för överjordisk, gloriaskimrande osjälviskhet? Är det grupptryck? Är det någon sorts galen trend?

En möjlighet är att sjukdomen Delande är det efterföljande stadiet till insikten om hur onödigt det är att låta saker ligga oanvända. Delandet kan också drabba den som tycker att det är trevligt att känna människorna i ens närområde – istället för att se en trottoar full av främlingar när en väntar på bussen, kan en säga: ”där går X som jag fick en bärsjal av”, ”där är ju Y, som brukar låna min symaskin”.

Det är med en ny blick jag ser på sakerna i min lägenhet: det där spanska lexikonet – använder jag det? Rullskridskorna på vinden, de kanske någon annan skulle ha mer nöje av. Och flyttkartongen med ”SPARAS” skrivet i stora, svarta, spritpennbokstäver – varför sparar jag egentligen den? Vilka gamla prylar det än är som ligger i kartongen, skulle komma till större användning om ”SPARAS” ströks och ersattes med ”TILL UTLÅNING”.

Troligtvis finns det lika många orsaker till delandet som det finns delare. Är du rädd för att smittas, håll dig undan från människor med lite mer lycka och lugn i blicken – de är sannolikt långtgångna delare.

____________________________

Vill du dela finns det massvis av möjligheter att hitta människor att dela med, alltifrån att starta en grupp på facebook eller något annat socialt media, till att dra igång ett nätverk ihop med människor där du bor. Du kan börja med att knacka på hos grannen, med det klassiska: “Hej, har du en cykelpump att låna ut?” – eller varför inte överraska med: “Hej, kom till mig om du behöver låna en symaskin någon gång!”?
Tips på hur du kan starta ditt lokala nätverk hittar du här.

 

Tack till Shareable (överst) och Pumpipumpe (i text) för bilder.

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *