ouishare summit berlin 2014

DelaEkos möte med OuiShare i Berlin


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

 

Jag åkte, med bebis under armen, till ett svettigt Berlin på tredagarskonferens. Min resa och uppehälle kollektivfinansierades, i enlighet med rörelsens samarbetsanda. Ämnet var kollaborativ ekonomi och träffen, som kallas OuiShare Summit, hålls var sjätte månad i en Europeisk stad.

De två första dagarna ägnades åt idéer som bearbetades i tusen och en workshops. Den tredje dagen hölls en marknad där kollaborativa företag, organisationer och projekt fick visa upp sig för varandra och oss andra. Här kommer mina intryck och tankar från första dagen.

Efter att ha missbedömt avstånden i den till ytan väldiga staden och glömt att skriva ner vägbeskrivningen, kom jag, två timmar sent, fram till den mysiga trädgården på en lugn bakgata där huset Agora ligger. Agora är en mötesplats och ett kulturhus, ett sådant där hus man önskar ska finnas i varje svensk stad. Här huserar också Berlins Impact Hub. Jag satte mig i skuggan av ett äppelträd och ammade bebin. Det var redan varmt och trädgården var tom, så när på två män som satt med varsin laptop.

– Jag är verkligen ledsen att jag är så sen! utbrast jag när jag nervöst hälsade på männen som verkade vara organisatörer för evenemanget. Den ena kände jag igen, det var Benjamin Tinq, en av grundarna för OuiShare.

– Det är ingen fara, de har just börjat där uppe. Välkommen! Kan vi hjälpa dig upp?

Längst upp i huset, fyra-fem trappor upp, kom jag in i ett stort rum med vackert ljus och mjukt trägolv. Deltagarna satt på golvet och lyssnade på presentationer av OuiShare och konferensen.

 

franscesca pick
Franscesca Pick presenterar OuiShare.

 

OuiShare jobbar med värden, inte sakfrågor

Några av OuiShares nya idéer presenterades, och jag förstod snabbt att OuiShare är en organisation med väldigt högt i tak. Det finns verkligen många sätt att införa mer samarbete och delande på, på alla nivåer. De vill göra allt, och rikta sig till alla. En idé som lyftes var att OuiShare börjar dela på konferensmaterial med andra ideella organisationer – till exempel drickglas, whiteboards och liknande. I andra änden av idéspannet vill OuiShare fungera som rådgivare till etablerade organisationer, politiska som icke-statliga.

OuiShare verkar inte jobba med sakfrågor i första hand, utan med värden. OuiShares värden genomsyrar alla deras projekt och idéer, såväl inom organisationen som i rådgivning till andra. På deras websida läser jag att deras mission är att accelerera förändringen mot en mer samarbetande (kollaborativ) ekonomi. Det är själva värdena som ska ge förändringar i ekonomin.

 

ouishare values
OuiShares värden är dessa: transparens, öppenhet, lekfullhet, permanent Beta (“förbättring pågår ständigt”),
aktion, möta människor bortom tagentbordet, påverkan, feedback och oberoende.

 

Efter presentationerna var det dags för lekar

Åh nej, tänkte jag. Jag har lekt tillitslekar på jobbet och det var bara pinsamt. Men det här var annorlunda. Lekledaren Lucas fick oss, med sitt eget mod och sin egen uppriktighet, att våga delta helhjärtat. Det hela gick ut på att våga gå utanför de konventionella sätten att hälsa på varandra. Lekarna var utmattande men väldigt effektiva i att föra oss, främlingar som vi var, närmare varandra. Och detta är ju något av grunden i den delande rörelsen. Tillit alltså.

 

IMG_0335
Jag i färd med att blotta mitt inre för en snäll främling. Bebisen var nöjd med upplägget.
Bild: Anke Camino

“Ta med vilka matrester du än hittar i ditt kylskåp, så kommer vi göra magi med dem!”

Inget slöseri här inte. Uppmaningen att ta med sig matrester kom inte som en överraskning i sammanhanget, men låg likväl som en välkomnande matta inför hela konferensen. Jag gissar på att tjugo av oss konferensdeltagare tog med sig rester till kockarna. Och vad blir det för mat när man tillagar fem rätter av tjugo helt oplanerade ingredienser? Nytt! Kockarna gjorde verkligen magi. Vi fick “quiche, but not quite quiche, veggie wook, but not quite”… I pastasåsen var det öl, och allt var riktigt gott. Själv hade jag inget kylskåp att hämta rester ifrån, men jag tog med en öppnad påse svenska müslikakor, och en påse körsbär som den underbara pensionatägarinnan plockat till mig.

 

IMG_0052agora ouishare
”Meny for today: Mix of everything with magic spices”.

 

Efter lunch var det idépresentationer i trädgården.

Många kom hit för att få feedback på sin idé, så att just deras projekt eller deras företag kan utvecklas. En man undrade hur han kunde få feedback på sitt projekt utan att känna sig som en snyltare. Svaret, som kom från en av OuiShares grundare, var att det är bäst att ge först. Efter det får man oftast flerfaldigt tillbaka.

Alla som ville pitchade sin idé på några minuter – dagen efter skulle mer tid ägnas åt var och en.

 

OuiShare som lärosäte?

Lucas Forstmeyer från OuiShare Berlin hade en idé om att OuiShare skulle kunna fungera som lärosäte av något slag. Hur och vad, och kanske framförallt om detta är en bra idé, ville han ha hjälp med. Två besökare från Barcelona presenterade idén om en delande-safari i Barcelona (samma idé finns i Göteborg). Tre unga bröder berättade att de skulle åka runt med den kollaborativa ekonomin som enda hjälpmedel i Nord -och Sydamerika. Syftet är att undersöka om det över huvud taget går att ta sig runt utan eget kapital, och hur de kollaborativa ekonomierna skiljer sig i de olika regionerna. The Sharing Bros kallar de sig. Deras crowdfunding för projektet har redan slagit i taket och nyss fick projektet sponsring av airbnb.
ouishare at agora
Pitchar i trädgården

 

Utbyte med städare?

En annan ung man hade en städfirma. Han pratade om att ordna så att hans anställda kunde organisera sitt jobb själva. Vad det innebar förstod jag inte riktigt. Det jag förstod var att han vid sidan av jobbet ville hjälpa invandrare (oftast de som jobbade på hans städfirma) att integreras i det tyska samhället. Han ville ordna något sorts utbyte med Agora, kulturhuset vi befann oss i för dagen. Invandrarna skulle få tyskalektioner och de olika verksamheterna i Agora skulle få de färdigheter som erbjöds. Många av hans anställda har hög utbildning, sa han, och några är konstnärer eller har annat att ge. Den unga mannens poäng var att chansen till värdefullt utbyte ständigt är nära, det gäller bara att se efter.

 

Gratis feedback och bygg dig ett rykte

Rumänska Ruxandra Creosteanu håller på att starta OuiShare i Rumänien, men framför allt berättade hon om sin webbaserade plattform för idéer, Babele. Babele lanserades nyligen och fungerar som en plantskola för idéer, där kollektivet, massan, är styrkan. Din idé ska kunna bli bedömd av alla medlemmar. Du kan gå med som supporter eller som entreprenör, och projekt som gynnar hållbar utveckling premieras.

 

Människornas Internet

Sist men inte minst vill berätta jag om Joachim Lohkamps (med kompanjon) projekt, JOLOCOM. Projektet verkar vara gigantiskt. De vill helt enkelt föra samman det allra mesta här i världen, via webben. De vill skapa nätverkets nätverk, de vill föra samman “våra direkta och indirekta miljöer, våra relationer, vår mat, våra prylar och våra kulturella rötter”. Helt enkelt… Jag tror det är bäst att ni kollar in det själva.

 

Själv var jag där som nyfiken

Jag var nyfiken på vilka idéer dessa människor har, men mest ville jag undersöka OuiShare som organisation. OuiShare är trots allt den ledande rösten i Europa vad gäller kollaborativ ekonomi. Hur tänker de, vart är de på väg? Under lunchen samtalade jag med svenska Stina Heikkilä (OuiShare Rom) och Marion Lethiecq (OuiShare Paris). Jag undrade över inställningen till de företag som utger sig vara en del av delandets ekonomi, men som i själva verket är en del av den gamla vanliga konkurrensinriktade ekonomin. Att hyra är inte att dela, försökte jag. De höll båda med, men det blev samtidigt klart att OuiShare inte har en röst, inte ett officiellt ställningstagande. De provar sig fram, undersöker, diskuterar, har högt i tak och är ständigt i rörelse. Det är spännande!

 

ouishare summit berlin 2014
På Agora. Bild: OuiShare

 

Jag vill tacka…

Tack till alla som hjälpte mig att komma till Berlin för att ta del av denna flod av god vilja och idéer. Jag hoppas att ni är nöjda med det jag ger tillbaka. (Om ni har förbättringsförslag, ge dem för tusan! Jag tror ju på kollektivets styrka.)

 

Några av välgörarna:

Anonym Välgörare

Angelica Wågström (DelaEko)

Charlotte Qvandt (DelaEko)

Emma Öhrwall (Kollaborativ Ekonomi Göteborg)

Global Youth Institute

Johan Egeskog

Lukas Granberg (Psykodynamsikt Forum)

Margareta Granberg

Marika Gartz

Mattias Järeskog (skjutsgruppen)

Michelle Kienast (DelaEko)

Nanna Gullström

Sara Järver (Delamer)

Therese Johansson (Delamer)

Victor Hugo Limachi (DelningsEkonomi)

Åsa Minoz (ModigMinoz)

 

 

 

Följ oss, prata med oss! På Facebook, Twitter och Google+

 

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *