ali_flickr_ubuntu

Delad mjukvara i din dator


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Vill du komma undan dyr, ineffektiv och osäker programvara till din dator? Visste du att det finns operativsystem och tusentals program som är snabba, användarvänliga och helt gratis att använda?

Allt detta är mycket enkelt. Installera bara ett Linuxsystem på din dator. För tio år sedan kunde det fortfarande var komplicerat att installera ett Linuxsystem om man inte var datorvan. I dag är det sällan man behöver klicka fler än sju gånger innan systemet är helt installerat på din dator. Man väljer land och tidszon, språk, användarnamn och lösenord, sedan klickar man på ”installera.” Busenkelt.

Du kanske har hört talas om Linux? Om man ska vara petig är Linux bara kärnan i ett operativsystem, men både den och övrig mjukvara som brukar kallas GNU/Linux är fri mjukvara. Mjukvaran skyddas av en licens som heter GNU Public Licens som bland annat anger att källkoden måste vara tillgänglig och att man får göra ändringar i den, så kallad öppen källkod.

Det finns många olika Linuxsystem och du kanske undrar vilket du ska välja.

Om du aldrig tidigare använt Linux är det klokt att välja ett av de största systemen, till exempel Ubuntu Linux. Det är ett mycket enkelt system att installera, användarvänligt, har gott hårdvarustöd och tusentals fria (öppna) program. Därför är det väldigt kostnadsbesparande för dig som privatperson.

DelaEko kommer att fortsätta skriva om öppen källkod och delad kunskap. Har du frågor redan nu? Hör av dig!

 

Bild: Ali

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *