hus

Hur du delar semesterboende och får snälla lappar på köpet


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Glöm dyra hotell med låg standard. Hyr en topplägenhet mitt på Manhattan eller en lyxvilla i Italien – direkt av ägaren eller innehavaren! Idén att hyra av varandra är varken ny eller revolutionerande, men lättillgängligheten är det, och de stigande användarsiffrorna är det.

Tack vare Internet och tack vare människor som tror på ett annat sätt att göra saker än det gamla vanliga, har delandets ekonomi blivit mycket stort. Förmedlingstjänsten airbnb är kanske det mest framstående exemplet. De förmedlar privata bostäder (och “luftmadrasser i lägenheter, hela hus, timmerhus, hotellrum, trädkojor i skogen, båtar i sjön eller förtrollade slott”) till semesterfirare.

Det hela bygger på en nästan bortglömd företeelse: tillit. När du vill lägga upp din egen lägenhet måste du identifiera dig via dina sociala medier. Det rekommenderas att du har en vän som försäkrar att du är en ärlig och sjysst person, och när du väl haft en hyresgäst ska denna kommentera boendet och värden (dig). Överallt påtalas vikten av tillit och trygghet. Till exempel omfattas du som värd av en “Värdgaranti” på sex miljoner kronor, varje gång du hyr ut. Och airbnb’s slogan är “förtroende är det som får det att fungera”.

Tina bor med sin familj i en femrummare i centrala Stockholm. De bestämde sig för att hyra ut lägenheten så de kunde ha råd med julsemester. Jag bytte några ord med henne över telefon.

– Hur kändes det att lämna över lägenheten till främlingar?

– Det kändes bra. Den här gången hyrde vi ut till en tjej som kom hit med hela familjen. Man får ju gå lite på instinkt när det gäller människor, men på airbnb kan man ju kolla folks facebookprofil och så. Vissa säger man ju nej till om de är för anonyma. Det är ju en lönsam affär även för de som hyr och därför tror jag man kan lita på dem. Det jobbigaste är att man måste städa innan, haha!

– I vilket skick var lägenheten när ni kom hem?

– Vi har alltid lämnat glada lappar och instruktioner till våra gäster och när vi kommit hem har de alltid lämnat presenter och gulliga lappar tillbaka. Det är skönt att komma hem till en polerad lägenhet!

– Har du hört talas om delandets ekonomi?

– Jodå. Vi är också med i HemByte (Home Exchange). Det är helt enkelt ett nätverk av människor som bytlånar varandras bostäder över semestern. Här kan resmål dyka upp som man annars aldrig hade tänkt på, det blir ett annat sorts resande.

– Vilka är det som är med i det nätverket?

– Jag känner folk som rest på det här sättet i tjugo år, alltsedan Internet kom till. Vi får alltid jättemånga förfrågningar från hela världen. Nyss fick vi förfrågan av en familj som bor i en spansk medeltidsby, jätteroligt! Man betalar en årsavgift till de som administrerar nätverket, annars är det gratis. Här kan man snacka om delandets ekonomi!

tina

Tina är medlem på två Internetsidor där det delas på semesterboende.

Tina och hennes familj får alltid goda omdömen på Internetsidorna. En annan som får många omdömen är Mark i New York. Så här skriver en av hans många gäster:

“Mark är en trevlig och hjälpsam värd som fixade och förklarade allting på ett bra sätt. Hans lägenhet är fullt utrustad och som plus i kanten finns där den en mycket bra bokkollektion. Flertalet mycket bra restauranger, kaféer och barer i närheten.” (reds. övers.)

airbnb är onekligen en stor delningssida. Siffrorna talar för sig själv: 500 000 värdar, 9 miljoner gäster i 192 länder. För varje genomförd uthyrning tar airbnb en avgift. De tjänar helt enkelt storkovan. Ofta förknippas grafer som ser ut som uppåtvända hockeyklubbor med ökad koldioxidhalt och utdöendetakt, men i det här fallet är det airbnb’s grafiskt framställda försäljning som tar hockeyklubbsformen. Tjänsten uppskattas till ett värde av 2,5 miljarder dollar men de unga grundarna Nathan Blecharczyk, Brian Chesky och Joe Gebbia fortsätter att själva soffsurfa. Siffrorna talar inte bara om att tjänsten är populär, det säger också någonting om människors tillit till varandra. Här måste jag rätta mig själv märker jag: företeelsen tillit är inte bortglömd, det verkar bara vara ordet som har varit lite på dekis.

Trots att DelaEko främst vill framhäva initiativ som organiserar sig kring verkligt delande, såsom föräldrakooperativ, verktygsbibliotek och allmänningar, hejar vi ändå på airbnb och dess likar. DelaEko gillar alla initiativ som avlastar miljön genom att minska på produktionen och samtidigt ökar människors välbefinnande. Och som Brian Chesky sa: “Delandets ekonomi skulle kunna ersätta stora delar av den existerande ekonomin.” (reds. övers.) Och det är ju det vi ser fram emot.

airbnb

HemByte (Home Exchange)

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *