likadana_skor

Hur du delar resan


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Första gången. Jag glömmer den aldrig. Pirret i magen, handsvetten när jag stod vid bensinmacken med ryggsäcken i ena handen och Berlin-guiden i den andra.

Jag var ung (yngre än nu) och säkerligen dum (dummare än du). Och min kropp var full av Sauerkraut, nya tyska fraser, och en skummande längtan efter att upptäcka Berlin.

Det var när Berlin just hade blivit trendigt, kanske särskilt för oss nollåttor med Interrailbiljett i väskan och äventyr i blodet (och ett tryggt föräldrahem att återvända till). Precis som alla andra längtade jag till konstutställningarna, till klubbarna som aldrig stänger, till färgglada gator som osar av pommes, currywurst och tusen olika språk.

Det var jag och schweiziska Simona (alltid svartklädd, alltid med en italiensk sarkasm i den rödmålade munnen). Och så gubben.

Jag minns inte vad han hette. Vi hade hittat honom på internet: icke-rökare, musiker (honom tar vi!), Regensburg-Berlin på måndagar. Andra hållet på fredagar. På www.mitfahrgelegenheit.de samlas människor med bil och viljan att skjutsa, och människor utan bil med önskan att åka med. En bensinpeng, någon kort historia eller lite kallprat är ofta hela kostnaden. För några euro var (och två-tre rutor choklad) skjutsade den här mannen mig och min schweiziska vän de 60 milen mellan bensinmacken i Regensburg och tågstationen i Berlin. Att han visade sig vara en mycket trevlig operafantast som spelade klassiska arior i högtalarna var bara en bonus.

Man kan tycka att det var dumt. Man kan mena att vad som helst hade kunnat hända. Men: det finns en viss skillnad mellan att vifta med tummen vid vägkanten och att vara medlem på en organiserad liftarhemsida.

Medlemmarna i liftarsidorna är inte anonyma. Där finns uppgifter som namn, ålder, postnummer, foto, och tidigare liftarhistorik. Ofta kan man lämna en kommentar om den man har samåkt med, för allmän beskådan. Ungefär som ett kvitto. Och, tro det eller ej, men både mannen vi liftade med till Berlin och hon som skjutsade oss tillbaka var två helt vanliga människor. Människor med tomma bilsäten och en önskan om att fylla dem. För sällskapet, bensinbidraget, eller bara för att göra oss en tjänst.

I Sverige finns Skjutsgruppen, som liksom den tyska motsvarigheten är en sida som hjälper människor att samåka. Det är enkelt: skapa ett konto, skriv in önskad resa, ta kontakt, åk!

Delaeko har varit i kontakt Cecilia Eurenius, medlem i Skjutsgruppen, som regelbundet erbjuder skjuts mellan Skåne och Ångermanland. Eftersom hon ofta har med sig stor packning, såsom snowboard och skidor, och har en hund som helst reser i bil, är bil för henne det bästa alternativet.

– För mig är det enklare att åka bil än tåg. Av miljöskäl vill jag inte sitta ensam i bilen, trots att det oftast är billigare än att köpa tågbiljett. Vilket är sjukt i sig. Med en eller ett par samåkare blir det sällan ens hälften av kostnaden för en tågbiljett från SJ. Dessutom blir det ingen tidsskillnad från dörr till dörr, mot för att åka tåg, berättar hon.

Cecilia_Eurenius-300x300
Cecilia Eurenius, student. Medlem i Skjutsgruppen. Foto: ej under CC.

Men det är inte bara miljön som tjänar på samåkning, menar Cecilia Eurenius. Förutom bensinbidraget ger samåkningen också sociala vinster: vissa av de liftare hon har lärt känna under sina resor umgås hon numera regelbundet med.

– Främst har det gett mig sociala vinster. Jag har träffat flertalet människor som jag verkligen uppskattat umgänget med, berättar hon.

För många har ordet “lifta” en negativ klang. Det kanske för tankarna till hippieungdomar på bekymmersfri semester. För den som inte känner sig bekväm i att resa tillsammans med en främling, inte vill riskera att utsättas för oönskade radiokanaler, eller helst själv är den som sitter bakom ratten, finns andra möjligheter att dela transportmedel. Bilpooler blir allt vanligare, och ger samma positiva effekt av minskat antal bilar på gatorna.

Läs mer om svenska samåkningssidor och bilpooler i kommande inlägg.

Länkar
Mitgefahrgelegenheit.de
Skjutsgruppen

Klicka här för att komma tillbaka till föregående sida. För startsidan, klicka här.

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *