cykelkoket_skylt

Cykelköket Solna – en social, rättvis, praktisk & teknisk hub 1


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

 

Text: Paola Arenander

Vi går in genom trädgården. Det står cyklar uppradade nära skjulet med verktyg. Det är unga, medelålders, kvinnor, män och barn blandat på plats. Någon står över sin cykel och får råd av en volontär. Andra tittar på eller hjälper till. Förutom material som cyklar och reservdelar finns alla verktyg du kan tänka dig för att laga din cykel med, även en hjulriktare som riktar hjulet rakt.

Vinkelslipar, borrmaskiner och specifika cykelverktyg finns till hands. Förutom materialet finns det alltid någon kunnig volontär eller medlem på plats som hjälper dig med enklare eller mer komplicerade steg. Du får göra arbetet själv (så lär du dig) med vägledning från volontärerna. Om det är något du inte kan får du hjälp. Medlemskapet kostar 100 kronor per år – en liten summa med tanke på det material och den kunskap du får tillgång till. Det är nästan för bra för att vara sant! Förutom den goda tanken och den kunskap som delas är det väldigt trevligt att träffa andra människor med samma inställning till delande av kunskap, gemenskap och material.

 

cykelkoket_solna

Full verkstad i Cykelköket Solna!

 

Cykelköket Solna har öppet tisdagar kl. 18-20 samt lördagar kl. 12-15. De arbetar för att höja cykelns status överlag och främja cyklandet i staden. Flera evenemang ordnas under året, exempelvis pop-up workshops och utställningar.

Runtom i Sverige finns fler cykelkök, spana gärna in dem! Här är några:

Cykelköket i Göteborg

Cykelköket i Jönköping

Cykelköket i Malmö

Cykelköket i Solna

Känner du till fler cykelkök? Tipsa oss gärna!

 

Om Cykelkök

Cykelkök är ett fenomen som sprider sig över hela världen. Syftet är ofta att öka det sociala engagemanget på en plats, att höja cykelns status, och att möjliggöra för fler människor att ta sig runt på cykel. Sveriges första cykelkök startade i Malmö.

 

Bilder: Tack till Cykelköket Solna för bilder. Ej under cc, kontakta Cykelköket om du vill dela dem vidare. 

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

One thought on “Cykelköket Solna – en social, rättvis, praktisk & teknisk hub