need_greed

Äntligen är vi mainstream. Hejdå!


facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

 

Hej läsare och deltagare! Vi startade DelaEko.se med målet att göra kollaborativ ekonomi till ett välkänt begrepp och att inspirera till handling. I våra första interna dokument skrev vi faktiskt in att syftet med DelaEko skulle vara att “göra det mainstream”.

För två och ett halvt år sedan startade vi och vi började fantasilöst nog med att Googla “delandets ekonomi”. Vi fick tre träffar. Samtliga handlade om en och samma verksamhet. Idag skrivs det om kollaborativ ekonomi och delningsekonomi överallt: i smala veckotidningar, i hela artikelserier i de största dagstidningarna, till och med i de glansiga livsstilsmagasinen. För att inte tala om hur mycket det diskuteras på sociala medier. Ibland hettar det till, vilket i sig är ett tecken på starkt intresse.

Vi inser att vårt mål är nått. Därför pausar vi bloggen på obestämd framtid.

Den kollaborativa ekonomin som begrepp har spridit sig i forskar- och studentvärlden och i miljökretsar. Journalister, företagare, designers och folkliga kändisar pratar om det. Flera statliga utredningar är sjösatta och Skatteverket har redan definierat vad som är “delning” och vad som inte är det, från ett skatteperspektiv.

 

Dela-Dela

Vad är betyder det här med att dela egentligen? Är det nödvändigt att definiera? Vi har tyckt det varit spännande och givande att undersöka och skriva om delande. Vi kom fram till att “delningsekonomi” är missvisande och började istället använda kollaborativ ekonomi som begrepp.

 

Människor över hela Sverige har börjat praktisera kollaborativ ekonomi som medveten strategi för att minska resursanvändning, spara pengar och kanske för att komma varandra närmare. Naturskyddsföreningen skrev till och med en hel bok om det.

Vi har jobbat hårt på den lilla fritid vi haft med att undersöka och sprida den kollaborativa ekonomin. Det har varit fantastiskt roligt! Vi har hållt föredrag och workshops, vi har synts en del i media och vi har deltagit i flera studier (t.ex. den, den, den och den). Vi har till och med åkt på internationella konferenser på temat, bara för att vi tycker att det här ämnet är så spännande. Framför allt har vi fått äran att utbyta idéer med många fantastiska tänkare på just ämnet kollaborativ ekonomi.

Men, som de två forskarsjälar vi är känner vi nu att vi fått grepp om den kollaborativa ekonomin. Analysen är gjord. För nu. Nu vill vi luta oss tillbaka och se hur det växer och utvecklas.

 

Vi fortsätter, men på andra sätt.

Vi kommer att fortsätta hålla föredrag och workshops. Det är nog det vi tycker är roligast: att få prata med andra, att få inspirera till mer delande och att själva bli inspirerade. Envägskommunikation har nog aldrig varit vår grej.

 

Angelica medverkade på IVL:s stora miljökonferens 2015, som sändes på SVT.

Angelica medverkade på IVL:s stora miljökonferens 2015, som sändes på SVT.

 

Mira förbereder deltagare inför en workshop.

Mira förbereder deltagare inför en workshop. Foto: Kristina Herngren

 

Tanken med bloggen, föredragen och allt det andra grundar sig i vårt gemensamma och brinnande intresse för hållbarhet. Vi ser att kollaborativ ekonomi är ett verktyg för att ta oss ifrån ohållbara samhällsstrukturer. (Men inte det enda. Till exempel behövs det stora konkreta satsningar för att öka den biologiska mångfalden; feminismen måste faktiskt gå ännu längre och hela samhällen måste lära sig att leva utan kol och olja…)

Vi två som driver DelaEko kommer nu att fokusera på fortsatta studier i hållbarhet i dess bredare mening. Angelica på humanekologen i Lund och Mira på Resilience Center i Stockholm.

DelaEko.se kommer ligga kvar med all dess matnyttiga och eftertänksamma blogginlägg och våra sociala medier (Twitter, Facebook) kommer fortsätta leverera nyheter när vi hinner. För dig som vill ha det allra senaste på området kan följa föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg och Facebookkontot Det Kollaborativa Samhället.

Vi vill rikta ett stort tack till er läsare, alla ni som har mejlat oss med idéer, frågor och synpunkter och alla ni som delat våra inlägg och fört diskussioner som bidragit till att “kollaborativ ekonomi” nu är mainstream. Och stort tack till alla gästskribenter och ett specialtack till Kalle Björkman som gjort vår logga. Massa kärlek till er!

 

/Angelica och Mira

 

PS. Det finns jättemånga svenska (och utländska) kollaborativa verksamheter vi inte hunnit skriva om, och fantastiskt intervjumaterial som tyvärr aldrig blivit publicerat. Därför namedroppar vi helt enkelt några av dem här och nu. Kolla in dem:
Fritidsbanken – hel kedja av låneställen för fritidsutrusning

Retoy – byt leksaker och lär om barns rättigheter

Fråga Staten – lätt att få ut och dela allmäna handlingar

Dooify – få och ge kunskap, hjälp och upplevelser

Arcade City – taxinätverk som skapas av förare och kunder

Hoffice – jobba hemma hos varandra

The Sharing Bros – tre brorsor lever i den kollaborativa ekonomin under ett halvår

Grannsaker – hyr ut prylar

Sambil.se – kooperativ bilpool med bilar över hela Sverige

Omställningsverkstan i Göteborg – en mötesplats för delande

Goteo – skapar öppna verktyg för civila och kooperativa

Guerilla Translation – en kollaborativ idéhub för författare och översättare

Open Food Network – skapar bättre matdistribution

FreelWay – som Skjutsgruppen fast för prylar

ShareTribe – din egen marknadsplats, öppen källkod

Tikitut – communitybaserad turism

Ujo – musikdelning baserat på blockchain

 

DS.

 

hejdå_sv

 

Bilder: CC-by DelaEko

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *